Valuvaigistiga hiired on relv madudevastases võitluses

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruun puumadu
Pruun puumadu Foto: Wikipedia.org

See oli nagu stseen mõnest Disney filmist, kus kõik viltu läheb.

Siiski ei olnud see film, vaid USA põllumajandusministeerium viskas Vaikses ookeanis asuva Guami kohal helikopteritelt väikeste langevarjude abil alla 2000 surnud hiirt, edastab Live Science.

Need hiired sisaldavad paratsetamooli, mille abil loodetakse pruune puumadusid (Boiga irregularis) hävitada.

Pruunid puumaod jõudsid Guami kaubalaevadel 1940. – 1950. aastatel. Nad söövad kohalike liikide esindajaid – linde, nahkhiiri, närilisi ja sisalikke. Osa liike on nende tõttu juba välja surnud. Samuti tekitavad need maod elektrikatkestusi.

Koerad ja lõksud ei osutunud nende hävitamisel piisavaks. Oletatakse, et madude arvukus on kerkinud kahe miljoni isendini.

USA alustas mürgihiirte abil madudevastast võitlust selle aasta sügisel. Kõige hiljutisem hiiresaadetis visati alla selle nädala esmaspäeval.

80 milligrammist valuvaigistist piisab mao tapmiseks, samas ei ole see aine teistele loomadele ohtlik. Madu langeb ainet saades koomasse ja sureb paari ööpäeva pärast.

Hiired visati alla madalalt lennanud helikopteritelt papist tehtud langevarjude abil. Hiirtel on ka andurid, mille abil jälgitakse, mis neist saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles