«Tervislikku» ülekaalulisust ei ole olemas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tervislikku» ülekaalulisust ei ole olemas
«Tervislikku» ülekaalulisust ei ole olemas Foto: SCANPIX

Kanada teadlase sõnul ei ole «tervislikku» ülekaalulisust olemas, see on vaid linnalegend.

Lisarasv tekitab terviseriske, tõstab kolesteroolitaset, toob kaasa kõrge vererõhu ning veresuhkru taseme, kirjutab BBC.

Teadlased tegid uuringu, mis hõlmas rohkem kui 60 000 inimest.

Pikka aega on oletatud, et ülekaalu ei tee midagi kui inimene on põhimõtteliselt hea tervise juures.

Toronto Mount Sinai haigla arstiteadlased tegid kümme aastat kestnud uuringu, mis näitas, et ülekaal ei ole nii-öelda tervislik isegi siis, kui üldjoontes on tervis korras.

Enne uuringut esitati hüpotees, et inimesed, kellel ei ole terviseprobleeme, kuid on ülekaalulised, võib olla väiksem riskioht haigestuda erinevatesse haigustesse.  

«Uuring näitas, et ülekaalulistel patsientidel, kellel oli tervis üldjoontes korras ning neil kelle, ei olnud, on ühesugune risk haigestuda ning surra südame-veresoonkonna haigustesse. Siinse uuringu valguses on «tervislik» ülekaalulisus müüt,» lausus uuringu juht Ravi Rentnakaran.

Uurijate sõnul kätkeb ülekaalulisus endas alati riske ning ei ole olemas ülekaalu, mis tagaks hea tervise.

«Isegi siis, kui vererõhk, kolesterool ja veresuhkru tase on normaalsed, on liigse kehakaaluga isikutel suur haigestumisoht südamehaigustesse,» sõnas asjatundja Doireann Maddock.

Ta lisas, et ülekaalust tingitud haigusi aitavad ennetada piisav regulaarne liikumine, tervislik toitumine ja madal kolesteroolitase.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles