Järvamaa muuseum näitab sajandivanuseid aksessuaare

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eile avas Järvamaa muuseum näituse «Juhus, trend või võimalus…», mis on toonud fondidest välja rõivaste juurde kantud esemeid ehk aksessuaare aastatest 1900–2010.

Programmijuht Elle Näppo ütles, et tekstiilalusele suurendatud piltidel on näha Järvamaa inimesi ja kõikidel nendelt saadud esemetel on oma lugu juures. «Riietus ja aksessuaarid näitavad erinevatest ühiskondadest pärit inimeste elatustaset, see on jõukust ja positsiooni,» lisas ta.


Avamise juurde käis firma HatBar väike kübarakoolitus, kus Marge Iilane selgitas, mis stiilis ja materjalist on võimalik kübaraid teha ning kuidas neid endale pähe sobitada.
Iilane pakkus välja tänapäeva kübaraid, võimalusi pruutidele, pruutneitsidele, koolilõpetajatele, viltkübaraid ja vildimaterjale. Võimalus oli kübaraid ka proovida. «Levinud on müüt, et vanemad naised kannavad kübaraid, aga mujal maailmas panevad neid pähe juba lapsed,» lausus ta. «Meil on kübar praktiline ese, mujal aksessuaar, juuste ehe ja mida trendikam, seda uhkem.»


Paidelased Asta Vahter (vasakul) ja Hanne Torp on Iilase kaasa toodud ligi 30st käsitööna valminud kübaranäidisest vaimustunud. «Oh sa mu meie, nii ägedad kübarad! Juba Inglise kuninganna tasemel,» ütleb Vahter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles