Kolesterool reedab kurjategijad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolesterool reedab kurjategijad?
Kolesterool reedab kurjategijad? Foto: Wikipedia.org

Kurjategijatele võivad varsti nende toitumisharjumused või narkootikumide tarbimine saatuslikuks saada.

Teadlased ja kriminalistid töötasid välja uue sõrmejälgede uurimise tehnika, mis lisaks muudele kehaparameetritele näitab ka kolesteroolitaset, kirjutab sky.news.com.

Sheffield Hallami ülikooli teadlased leidsid viisi, kuidas analüüsida sõrmejälgedes peituvaid kemikaale, mis viitavad söömisharjumustele või narkotarbimisele.

Teadlaste kinnitusel on nad võimelised kindlaks tegema mikroskoopilises nahaosakesest oleva ning paljastada ka selle, millal sõrmejälg jäeti.  

«Uue tehnoloogia abil saab kurjategija kohta varasemaga võrreldes palju rohkem informatsiooni,» selgitas Seffield Hallami ülikooli biomeditsiini keskuse teadlane Simona Francese.

Ta jätkas, et sündmuspaika jäetud sõrmejälgede mikroskoopilised nahaosad on väga kõnekad.

«Uus tehnika paljastab kahtlusaluste söömisharjumused, kolesteroolitaseme, milliseid ravimeid nad võtavad ning kas nad on narkosõltlased,» selgitas Francese.

Uus tehnika põhineb mass-spektomeetrial, mis aitab nahakihis leiduvaid erinevate ainete molekule kindlaks määrata.

Teadlaste sõnul jäävad uue tehnika puhul sõrmejäljed tegelikult puutumata ja selle tõttu saab neid uurida ka traditsioonilise sõrmejäljetehnika abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles