USA Suur kanjon täitus uduga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Grand Canyon täitus uduga
USA Grand Canyon täitus uduga Foto: facebook.com

USA kuulus loodusvaatamisväärsus Suur kanjon (Grand Canyon) täitus ebatavalise ilma tõttu uduga, pakkudes harukordset vaatepilti.

Meteoroloogide sõnul on tegemist üsna harva tekkiva nähtusega – inversiooniga, edastab foxnews.com.

Inversioon on meteoroloogiline nähtus, mille korral kõrgemates õhukihtides on temperatuur vastupidi tavalisele olukorrale kõrgem kui madalates.

Inversioon leiab aset talvel, kui jaheda õhu kiht jääb lõksu soojema õhukihi alla.

«Pärast seda, kui päike on loojunud, hakkab maapind jahtuma. See omakorda jahutab õhku. Samas on õhk halb soojusjuht,» selgitasid teadlased.

Pikad talvised ööd võimaldavad maapinna jahtumist pika perioodi jooksul, tekitades seega olukorra, kus madalamal olev õhk on jahedam kui kõrgemal olev õhk.

Kui niiskus jääb jahedasse lõksu, tekib udu.

Asjatundjate sõnul on Suures kanjonis viimasel kolmest päevast kahel udu olnud. See on seal erakordne, sest tavaliselt päike paistab ning taevas on selge.

Suurest kanjonist sai rahvuspark 1919. aastal. Ebatavaliste kaljumoodustiste pikkus on 446 kilomeetrit. Paika on külastanud viis miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles