Kassid kannatavad «Tomi ja Jerry sündroomi» all

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader animafilmist «Tom ja Jerry»
Kaader animafilmist «Tom ja Jerry» Foto: Youtube

Veterinaaride sõnul on tänapäeval lemmikloomadena peetavate kasside seas hakanud levima niinimetatud Tomi ja Jerry sündroom.

Tom ja Jerry on kuulus animasari kassist ja hiirest, kelle vahel käib pidev kisklemine, edastab The Telegraph.

Loomaarstide sõnul tekivad kodukassidel majapidamises esinevatest helidest krambid. Need tekivad enamjaolt helide tõttu, mis kassidele on ebameeldivad.

Nendeks helideks võivad olla ajalehe või hommikusöögihelveste krabin, arvutihiire klõpsud, keevate munade kolksud ja isegi see, kui avatakse kassitoidu konserv.

Lisaks veel mitmed helid, mis igapäevaelus ette tulevad.

Helide mõju kassidele uuris organisatsioon International Cat Care (ICC), mis kogus kassiomanikelt andmeid nende lemmikute ebatavalise käitumise kohta.

Saadud andmeid saadeti veterinaaridele uurimiseks. Nende põhjalt oletatakse, et kasside krambiprobleem on seniarvatust laialdasem.

Uurijate sõnul meenutavad kasside krambihood inimeste epilepsia hoogusid.

Veterinaarid uurisid, kas osa kasse on majapidamishelidele tundlikumad kui teised ning millised helid kassidel kõige enam krambihooge esile kutsuvad.

Samuti uuriti, kas krambihoogudel on seos geneetikaga.

Uurimine näitas, et kasside krambihoogudel ei ole seost heli valjusega, kuna enamik majapidamishelidest, mis kassidele mõjusid olid üsna vaiksed.

«Kassidele tunduvad helid mõju avaldavat siis, kui nad ei ole stressis. Sageli on krambihood pärast seda, kui nad on söönud ja rahulolevad. Järsku aga tekib nagu mingi kangestus ja «külmumine»  ning kass jääb liikumatusse asendisse,» selgitasid loomaarstid.

Üks kassiomanik teatas, et tema kassil Moochil tekib krambiseisund koputuste või sarnaste helide peale. Kass kaotab oma tavapärase rahulolu.

Teise omaniku kass Jeffrey sai krambihoo aga arvutihiire heli ja keevade munade tõttu.

«See kasside probleem võib naljakas tunduda, kuid tegemist on tõsise probleemiga, mitte kaadriga animafilmist «Tom ja Jerry», kus tegelased tihtipeale jäävad seisma, nagu saaks krambid,» lausus organisatsiooni Cat Care esindaja Claire Bessant.

Ta lisas, et inimesed peaksid uurima, millised helid nende lemmikuid ärritavad ning kasside juuresolekul neid võimalikult vähe tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles