Heinz Valk avaldas raamatu oma vabameelsest noorusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinz Valk esitles raamatut
Heinz Valk esitles raamatut Foto: Liis Treimann

Kirjastus Kunst esitles täna raamatut «Pääsemine helgest tulevikust», kus Heinz Valk meenutab oma tungi ja tormi aastaid.

«Raamatu kujundaja Andres Tali pani kaanele sellise pildi, mis peaks daamides äratama usaldust siin kirjutatu vastu,» ütleb Valk muigelsui, kui Tallinna Kunstihoonesse on kogunenud mitukümmend raamatusõpra ja maestro vanu võitluskaaslasi. Kaanel on pilt Valgust käed puusas, seljas hele mantel. «Signe Kivi noogutas mitu korda,» märgib Valk rahulolevalt, kui kunstiakadeemia rektor öelduga nõusse jääb.

 

Raamatus, mille pealkiri tähendab, et tänu taevale nõuka-aja lõppemise eest, heidab Valk pilgu sündmustele, mis seostuvad tolleaegse ühiskondliku eluga, eesti loovharitlaste leppimatusega võõrvõimu surve suhtes ning nende püüdega vaimu vabana hoida. Kuhjaga leiab lugeja siit kirjeldusi värvikatest, vabameelsetest ja boheemlikest sündmustest, millest paljud toimunud legendaarses Kuku klubis. «Elu ja eriti kunstielu isepäist toimimist ei suutnud kõiges normeerida isegi totalitaarne võim,» selgitab autor.

 

Kuna kirjastus Kunst Mart Helme isikus pressis Valgule peale, et juttu tuleks ka tolleaegsest poliitilisest elust, usubValk, et poliitikutelt on tulemas selle raamatu kohta kõva sõim. «Võtame selle vastu ja tiksume edasi,» on ta stoiline. Raamatus kirjeldatu ulatub ajateljel augustisündmsuteni 1991. Optimismi kiirgav Valk resümeerib: «Elu pole jäänud meile midagi võlgu ja meie pole jäänud elule midagi võlgu.»

 

Tänapäevase vabaduse kohta ütleb Heinz Valk, et inimestel võiks olla rohkem julgust ja mängulist suhtumist, et oma vaateid väljendada. «Kuigi elame vabaduses ja peaksime olema omaks võtnud vaba inimese käitumisnormid ja võimalused, oleme ikkagi nagu kammitsetud. Eestlane ei julge minna ja välja ütelda, mida arvame võimude ja riigi kohta. Muu maailm ja Euroopa on ju lakkamatult tänavatel, väiksemalgi põhjusel.» Ja lisab: «Niimoodi toimibki rahvas, kui põhiseaduse järgi kõrgeima võimu kandja. Meie pole seda veel ära õppinud, meil on veel palju maad minna.»

 

NO 99 äsjase projekti peab Valk sotsiaalses mõttes suurepäraseks ja arvab, et seda algatust võiks kas väiksemates või suuremates vormides jätkata, kasvõi Lauluväljakul. «Neid, kes suudaksid stsenaariumi välja mõelda, meil jätkub,» sõnab ta.

 

Esitlusel viibinud Valgu vana võitluskaaslane rahvarinde päevilt Kostel Gerndorf ütles pärast raamatu põhjalikku sirvimist, et uusteos jätab põneva mulje, mistõttu võtab ta selle juba täna õhtul lugemiseks ette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles