Tallinna I Valgusbiennaal alustas Eesti valguskunsti näitusega

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti valguskunstnike ülevaatenäitusega algas möödunud näadalal Tallinna I Valgusbiennaali eelprogramm. Rahvusvahelise biennaali avalöök oli pühapäeval, 24. novembril.


Nüüd saab Tallinna Arhitektuuri- ja Disainigaleriis (Pärnu mnt 6) uudistada näitust “299,792,548 m/s”, mis annab ülevaate andekate Eesti kunstnike töödest valgusega.

Näitusel osalevad kunstnikud Sofi Aršas, Dolores Hoffmann, Marit Ilison, Flo Kasearu, Kati Kerstna, Raoul Kurvitz, Eve Koha, Kaarel Kurismaa, Meeli Kõiva, Urve Küttner, Elo Liiv & Eva Tallo, Leonardo Meigas, Kiwa Noid, Tarmo Luisk, Anastasia Parmson, Jaanika Peerna, Jasper Zoova ja Toivo Raidmets.

Esitatud kiirusena, millega valgus liigub vaakumis, vihjab näituse pealkiri selle fenomeni paradoksaalsele olemusele: see, mida me tajume millegi paigalseisvana, on tegelikult pidev liikumine, protsess.

Näituse kuraatorid on Hannes Aava ja Elo Liiv. Näitus on Arhitektuuri- ja Disainigaleriis avatud kuni 1. detsembrini kella 14–20. Pühapäeval, 24. novembril laienes Eesti valguskunsti väljapanek ka  Heliose kinno.

Reedel, 22. novembril alustas Viru Keskuse aatriumis oma tasuta töötubadega rahvusvahelise haardega tippkunstnik Matthieu Tercieux.

Koos linnarahvaga valmis tema käe all nädalavahetuse jooksul ainulaadne heli- ja interaktiivsete maakaartide installatsioon „You are Here... Somewhere Else“ („Sa oled siin… kusagil mujal“). Varem on see teos jahmatanud publikut mainekal Lyoni rahvusvahelisel valgusfestivalil, ent iga kord on tulemus uus.

Koos põneva töötoaga avanes reede keskpäeval Viru Keskuse aatriumis ka valgusteraapia ala, kus iga mööduja saab end valguslampide all soojendada ja sel moel pimeda vastu võidelda.

Tallinna I Valgusbiennaali põhiprogramm algas pühapäeval, 24. novembril Heliose kinos (Sauna 7) rahvusvahelise valguskunsti näitusega “Valgusutoopiad”.

Peasaali täidab oma monumentaalsete kineetiliste installatsioonidega auhinnatud Briti füüsik ja tippskulptor Paul Friedlander, kelle loomingut näeb Eestis esmakordselt. Tema installatsioon „An Alternative Approach to Unifying String Theory and the Standard Model of Particles” on loodud spetsiaalselt Heliose ruumidesse.

Oma töödega on näitusel Marko Kovacic (Sloveenia), rühmitus Light Collective (Inglismaa) jt. Näituse viimastel päevadel näeb seal ka biennaali lõpugala eel Eestisse saabuva Kurt Laurenz Theinerti (Saksamaa) live-etendusi.

24. novembril algasid ka rahvusvahelise professionaalsete valgustusdisainerite ühingu PLDA töötoad

Nädala jooksul valmib neli vaimustavat installatsiooni, mis kasutavad “lõuendina” Paksu Margareetat, Niguliste kirikut, Metro Plazat ja Kanuti aeda. Töötubasid juhivad Allan Ruberg (Taani), Berry van Egten (Holland), Sabine De Schutter (Belgia) ja Stephen Horn (Saksamaa).

Vaata kava ja lae alla biennaali valguskaart siit: www.valgusbiennaal.ee. Võta osa ka fotovõistlusest “Pildista valgust”, tingimused leiad samuti kodulehelt.

Biennaali korraldab MTÜ Valgusbiennaal, peatoetajad on EAS, Euroopa Liidu programm “Kultuur”, Eesti Kultuurkapital, Tallinna linn, PLDA, Philips, Lumenpulse, Liviko, Eesti Energia ja Viru Keskus. Toetavad Hollandi saatkond Eestis, Nordlicht, Adcash, Prantsuse Instituut Eestis, Osram, Ramirent ja Tallink, biennaali koostööpartnerid on Eventech ja Pimedate Ööde Filmifestival.

Tallinna Valgusbiennaal 2013 from Valgusbiennaal on Vimeo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles