Vilde reisid loetakse ette

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Vilde töölaua taga. Pilt on võetud 1925. aastal. Eestis.
Eduard Vilde töölaua taga. Pilt on võetud 1925. aastal. Eestis. Foto: Internet

Laupäeval, 15. mail kell 17 algab Vilde muuseumi ees „Reisiöö“. Üleriigilise muuseumiöö raames loevad noored Gustav Adolfi gümnaasiumist, Sikupilli gümnaasiumist ja Tallinna ühisgümnaasiumist huvilistele värvikamaid katkendeid Eduard Vilde reisikirjadest. Mis juhtus Vildega New Yorgis, mida peitis kirjanik Türgisse minnes kohvris, millised emotsioonid vallandusid sulemeistril Pariisis?

Teadu järgi peaks jutuks ettelugemise näol olema tegemist esimese seda laadi ettevõtmisega.

Vilde elas oma elust paarkümmend aastat välismaal, peatudes pikemat või lühemat aega paljudes maailma suurlinnades, olles sedasi Eesti esimesi tõelisi eurooplasi.

Vilde ei sõitnud ühest kohast teise niisama, maailmas ringikäimisel kogetust valmis kirjanikul hulk reisikirju: alati vürtsitatud huumori ja teatava annuse eneseirooniaga.

Enamik mainitud reisikirjeldusi ilmus läinud sajandi alguse ajalehtede jutusabas, üksnes valik reisikirjade katkendeid on koondatud omaette raamatu kaante vahele.

Et muuseumis on viimaseid päevi avatud näitus „Kirjanik kohvriga”, on väljapaneku uudistajate peenikesel perel vanemate tõsise tegevuse ajal võimalus meisterdada vahvaid papist reisikohvreid ning saata muuseumist sõbrale ainulaadne postkaart.

Eduard Vilde muuseum (Roheline aas 3) asub Kadrioru pargis Luigetiigi äärest Kadrioru staadioni poole viiva tee veeres.

Roosa kahekorruselise puidust muuseumimaja ees on Peeter Mudisti loodud kivist naisfiguur.

Kesklinnast pääseb muuseumi manu trammidega nr 1 ja 3.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles