Halb hügieen võib aidata luua delikatesse. Teadlased kasutasid nababaktereid juustu valmistamisel.
Teadlased kasutasid nababaktereid juustu valmistamisel
Lisaks nabale võeti baktereid ka pisaratest ja ninadest, kirjutab Live Science.
Seda uuringut tutvustati Iirimaa Dublini teadusgaleriis.
Teadlaste sõnul näevad inimkehalt pärit bakteritega juustud välja nagu juustud ikka. Nad analüüsisid selliste juustude lõhna ja maitset.
Uuring näitas, et kehabakteritega juustul oli nii-öelda inimlõhn juures. Iga juust lõhnas just selle inimese järgi, kelle kehalt bakterid võeti.
Uuringus osalenud tunnistasid teadlastele, et nad tunnevad juustude juures pesemata jalgade ja nabaaugu lõhna.
«Leidsime, et nii nabal kui ka juustul ei ole vaid samasugune spetsiifiline lõhn, vaid ka sarnane mikrobioloogiline populatsioon,» selgitas mikrobioloog Christina Agapakis.
Samas ei saa seda nababakteritega juustus siiski kuskilt osta, sest see oli katsetus.
Dublini teadusgaleriis saavad külastajad nabaaugu bakteritega juustu küll nuusutada, mitte aga süüa.
Varem on valmistatud näiteks ka rinnapiimast juustu ning imiku väljaheitest vorsti.