Juhuseks võib tekitada depressiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhuseks võib tekitada depressiooni
Juhuseks võib tekitada depressiooni Foto: SCANPIX

Juhuseks ja üheöösuhted võivad tekitada depressiooni ning isegi enesetapumõtteid.

USA Ohio ülikooli teadlased intervjueerisid 10 000 inimest ja leidsid, et depressiivsed noored on need, kes eelkõige juhuseksi harrastavad, kirjutab Daily Mail.

Hiljem on suur tõenäosus, et nad kaaluvad ka enesetappu.

«Mitmed uuringud on näidanud, et vaimse tervise probleemide ja juhuseksi vahel on seos, kuid seni ei oldud seda põhjalikult uuritud,» lausus nüüdse uuringu juht Sara Sandberg-Thoma.

Ta lisas, et seni on ikka lahtine, mis on põhjus ja mis tagajärg.

«See uuring näitas, et depressioon sunnib otsima üheöösuhteid, mis omakorda võivad vaimse tervise probleeme juurde tekitada,» lisas uurija.

Teadlased küsitlesid esmalt noori USA 132 koolist, kes õppisid 7. – 12. klassis. Uus küsitlus tehti siis, kui nad olid kooli lõpetanud ning 18 – 26 aastased.

Neilt küsiti lähisuhete, depressiooni ja enesetapumõtete kohta. 29 protsenti küsitletutest sõnas, et nad harrastavad juhuseksi ja üheöösuhteid. Selle harrastajatest 33 protsenti olid mehed ja 24 protsenti naised.

«Me elame silmakirjalikus ühiskonnas, kus meeste üheöösuhtele vaadatakse kui normaalsele, kuid naisi hakatakse litsiks pidama,» lausus Ohio ülikooli inimteaduste teadlane Claire Kamp Dush.

Ta lisas, et uuringu kohaselt mõjutab juhuseks vaimset tervist ning ei ole vahet, kas tegemist on mehe või naisega.

Uuring paljastas, et pidevalt juhuseksi harrastajatel võivad kasvada enesetapumõtted 18 protsendi võrra.

Samuti leiti, et juhuseksil on küll seos suitsidaalsete mõtetega, kuid see ei süvendanud depressiooni.

Oletatakse, et selle põhjuseks on asjaolu, et noortel on hormoonide tõttu meeleolu üsna kõikuv.

«Vaimse tervise puhul tuleb vaadata mitut faktorit. Noored katsetavad erinevaid suhteid, leidmaks enda jaoks kõige õigemat,» nentisid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles