Kus on Jacqueline Kennedy kuulus roosa Chaneli kostüüm?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kennedy ja Jacqueline Kennedy Dallase lennuväljal
John Kennedy ja Jacqueline Kennedy Dallase lennuväljal Foto: SCANPIX

USA endine esileedi Jacqueline Kennedy kandis 22. novembril 1963. aastal koos oma abikaasa, USA presidendi John Kennedyga Dallast külastades roosat Chaneli kostüümi.

Tal oli see seljas, kui ta mees maha lasti, kirjutab New York Times.

Roosa kostüüm jäi ajalukku, kuid seda ei ole hiljem avalikkuses näidatud.

Jacquelin Kennedy istus lahtises autos tagapingil oma abikaasa John Kennedy kõrval, kui presidenti Dealey Plaza läbimisel tulistati.

Pool tundi pärast tulistamist kuulutati ta tulistamispaiga lähedases Parklandi haiglas surnuks.

Jacqueline Kannedy kostüüm määrdus mehe verega. Kennedy sai kuuli pähe, kust purskus verd. Sellest hoolimata kandis esileedi seda kostüümi terve päeva ning palvetest hoolimata ei soostunud ta riideid vahetama.

«Tahan, et kogu maailm näeks, mida nad tegid,» lausus proua Kennedy.

Pärast seda ei ole seda roosat kostüümi enam avalikkuses nähtud. USA meediaallikate andmetel oli see Kennedyte perekonna valduses. Seda ei ole ka vereplekkidest puhastatud.

Kennedyte tütar Caroline Kennedy kinkis nimetatud kostüümi kümme aastat tagasi USA rahvusarhiivile. Kingitusega käis kaasas nõudmine, et seda ei saa enne 100 aastat näitusele panna. Nüüdseks on järel veel 90 aastat.

See kostüüm on Washingtonis rahvusarhiivi seifis. Kostüümi juurde kuuluvad ka pottkübar ja kindad. Neid ei antud arhiivile ja nende asukoht on teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles