Peter Gabriel tähistab Riias oma edukaima sooloalbumi ilmumise 25. aastapäeva

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Gabriel
Peter Gabriel Foto: promo

17. mail 2014 esineb Riias, Arena Rigal ansambli Genesis asutajaliige, mitmekordne Grammy auhinna võitja ning Rock'n'rolli Kuulsuste Halli kuuluv PETER GABRIEL. Inglise laulja ja muusik esineb Lätis «Front to Back» turnee raames, millega tähistab Garbiel oma edukaima sooloalbumi ilmumise 25. aastapäeva. Riias saadab Gabrieli originaalkoosseisus live-bänd.

«So» oli Peter Gabrieli viies soolo stuudioalbum pärast tema lahkumist Genesis’e ridadest. 1986. aastal ilmunud plaadist sai laulja kommertslikult edukaim sooloalbum, mis sisaldas selliseid hitte nagu «Sledgehammer» (telekanali MTV ajaloos enim mängitud muusikavideo), «Big Time» ja  «Don't Give Up». Album jõudis Inglismaa edetabelite tippu ning kerkis tänu suurtele müüginumbritele plaatina staatusesse nii Euroopas kui Ameerikas. Ajakiri Rolling Stone paigutas «So» 80ndate parimate albumite sekka ning muusikakriitikute sõnul tegi see «kunagisest Genesis’e lauljast tõelise rokkstaari».

«So» albumi ilmumise 25. aastapäeva puhul on Peter Gabriel taasühinenud enamuse originaalkoosseisus mänginud bändiliikmetega, kellega tuuritas veerand sajandit tagasi – nii astuvad Riias koos Gabrieliga lavale Tony Levin (basskitarr), David Rhodes (kitarr), David Sancious (klahvpillid), Manu Katché (trummid), Jennie Abrahamson (tausjalaulja) ja Linnea Olsson (taustalaulja).

«Front to Back» on Gabrieli esimene nn. retroturnee, varem on ta öelnud ära kõikidele taolistele pakkumistele sh. osaleda Genesis’e taasühinemise kontserttuuril. Muusiku sõnul oli ta esialgu ka enda uue tuuri vastu, kuid lõpuks nõustus ideega. «Arutasime ükskord Robert Plantiga, kes esimesena retrotuurile läheb. Siis ma mõtlesin, et oleksin tegelikult tahtnud näha Beach Boysi taas esitamas nende albumit «Pet Sounds», mida ma kunagi armastasin. See veenas mind, et kuulda ja näha lugusid kauamängivalt, mida sa kunagi algusest lõpuni nautisid, võib ikkagi olla hea tunne. Otsustasin ühtlasi tuua tagasi ka bändi selle täpses tolleaegses originaalkoosseisus ning ütlen rõõmuga, et meil on praegu väga mõnus koos mängida,» seletas Gabriel ning lisas: «Samas ei saa ajalugu täielikult korrata. Võid küll proovida ajas tagasi minna, kuid olles teises kohas ajaskaalal ei ole see lihtsalt võimalik. Isegi püüdes teha asju väga hoolikalt ja täpselt üks ühele, peab aru saama, et asume teises ruumis, ajas ning ka füüsilises kehas, kui teatud hetkel minevikus. Tol ajal kõlasid paljud lood futuristlikult, tänapäeval on need aga suhteliselt retrolooming. Seega, me küll külastame minevikku, kuid sellega kaasnevad nüüd veidi erinevad tunded.»

Peter Gabrieli uus show koosneb kolmest osast. Esimene põhineb ideel, et protsess on tihti sama  huvitav – või isegi huvitavam – kui lõpptulemus, seega alustatakse omal ajal lõpetamata lugudega ning seda tehakse justkui proovis majatulede saatel. Seejärel tulevad esitlusele mõned rohkem elektroonilised versioonid valitud paladest. Ja lõpuks jõutakse «magustoiduni» – esitatakse täismahus album «So». «Gabrieli uus show on häbematult nostalgiline ettevõtmine, kuid tema hääl on endiselt ülivõimas ning mõneti ka dünaamilisem ja rikkalikum kui kunagi varem,» kirjutas ajakiri Rolling Stone.

Peter Gabriel esineb 17. mail Riias, Arena Rigal.

Piletid Peter Gabrieli Riia kontserdile tulevad vabamüüki neljapäeval, 14. novembril kell 10.00 Ticketpro internetipoes aadressil www.ticketpro.ee ja kõigis Ticketpro müügipunktides, Statoili teenindusjaamades, Selverites ning valitud Eesti Posti kontorites üle Eesti.

FBI ConcertClub’i liikmed saavad pileteid osta juba alates kolmapäevast, 13. novembrist.

FBI ConcertClub’i liikmeks saab tasuta registreeruda internetis aadressil www.fbi.ee.

17. mail sõidab Tallinnast Riiga eribuss, millega saavad kontserdikülastajad mugavalt kontserdipaika ning pärast esinemist kohe tagasi Eestisse sõita.

Piletid eribussile tulevad müüki neljapäeval, 14. novembril. Eribussi pilet maksab 30 eurot inimese kohta ning sisaldab kontserdile minekut ja tagasitulekut.

Peter Gabrieli Riia kontserdi produtsent on Live Nation Baltics.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles