Prantsusmaa tagastab Uus-Meremaale maooripead

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mumifitseeritud maooripea
Mumifitseeritud maooripea Foto: SCANPIX

Prantsusmaa otsustas Uus-Meremaale tagastada 16 maoori sõdalase pead, lõpetades sellega aastaid kestnud inimjäänuste teemalise debati.

Prantsusmaa Rahvusassamblee 557 liikmest ainult kaheksa oli Prantsuse muuseumides olevate peade tagastamise vastu, kirjutab aljazeera.net.

Tätoveeritud pead peaksid Uus-Meremaale jõudma veel sellel aastal.

Maoorid hoidsid oma sõdalaste mumifitseeritud päid alles, austades sellisel viisil oma esivanemaid.

19. sajandil sattusid need pead eurooplaste huviorbiiti ja maoorid hakkasid nendega  kauplema.

«Need pead ei ole lihtsalt muuseumieksponaadid, vaid inimjäänused, mida tuleb austada. Tihtipeale tapeti nende omanikud ainult sellepärast, et kaaslased soovisid neid eurooplastele müüa,» selgitas parlamendisaadik Michele Tabarot.

Uus-Meremaa valitsus on rahul Prantsusmaa otsusega pead tagastada.

Uus-Meremaa maooriasjade minister Pita Sharples sõnas, et maooride jaoks on nende esivanemate peade tagastamine tähtis.

«Maoorid ootavad oma esivanemate tagasi saabumist sünnimaale, et nende järeltulijad saaksid neid traditsioonide kohaselt austada,» selgitas minister.

Alates 1992. aastast on Uus-Meremaal asuv Tongarewa muuseum nõudnud maailma erinevates muuseumides asuvate 500 maoorisõdalase pea tagastamist. 300 neist on nüüdseks Uus-Meremaale tagasi jõudnud.

Uus-Meremaa elanikest 15 protsenti on maoorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles