Saabumas on bikiiniaeg

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevasooja tuleb juba sedavõrd palju, et päikesevanni võtmine ei nõua enam erilist vahvust. Pildil neiud Viljandi rannas.
Päevasooja tuleb juba sedavõrd palju, et päikesevanni võtmine ei nõua enam erilist vahvust. Pildil neiud Viljandi rannas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu on mai, lehekuu, oma heitlike ilmadega rohkem aprilli nägu - vanarahvas ütles, et jüril olevat üheksa poega. Sooja ja külma õhu üleöö kiire vahetumine kuulub asja juurde.

Looduse käikude ettenägemiseks oleks vaja teada väga suurtel aladel toimuvaid muutusi päev-päevalt ja tund-tunnilt - inimene arvab neist üht, loodus toimetab teistmoodi.

Meie kodune ilm on aga kaugete tegude nõrk järelkaja: kes oskab kuulata, see saab rohkem teada.

Meil muutlikud ilmad kestavad, sest idas laiutavad väga soojad ja põhjalaiustel ringlevad külmad õhumassid pole veel kusagile kadunud. Oma tüliküsimusi ülemvõimu pärast lahendavad nad osaliselt Läänemere maade kohal.

Õnneks küll mitte nii ülbelt kui Lõuna- ja Lääne-Euroopas, kus kuumad suvepäevad vahelduvad lumesaju ja purustavate tormidega.

Nädalavahetusel või uue nädala algul on loota, et Peipsi tagant ulatab sooja õhu piir vähemalt Lõuna-Eestile, üksikud soojad päevad siiski suve veel kohale ei too.

Ettevaatust: soe ilm loob soodsa pinnase igat liiki kahjurputukate massiliseks väljailmumiseks, kõnelemata sääskedest-kihulastest.

Ilm tuleb päeval 12-15kraadise soojaga, rannikul on jahedam kui sisemaal, sest merevesi on alles üsna külm.

Hoiatus: varasemaga võrreldes suisa palavatelgi päevadel ei tohi ujuma minna, sest külmas vees tekib kiire alajahtumine, mis võib kaasa tuua südame seiskumise.

Öösiti on vahest soojem kui seni, kuigi sisemaa madalatel maadel võib kohati teha kerget külma.

Sajab vihma, mõnel päeval võib tormi teha. Jahedus ja senisest suurem õhuniiskus on looduse edenemisele ja viljakasvule kasulik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles