Kaur Kender «Kolmeraudses»: kus see alandus on? Ma tahan teha asja oma inimestega!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Kender
Kaur Kender Foto: TV3

TV3 jutusaates «Kolmeraudne» vestles Mihkel Raud Sirbi uue peatoimetaja kohusetäitja Kaur Kenderi ja kirjanik Jan Kausiga. Kender kummutas väited, justkui oleks ta üleöö uuele ametikohale pääsenud Reformierakonna abiga, ning õigustas Sirbi töötajate koondamist.

Mihkel Raud märkis, et inimeste reaktsioonid Kenderi määramisele kohusetäitjaks on olnud väga erinevad. Mõned peavad seda väga positiivseks ja julgeks, teised ütlevad, et valik on kohutav. Kolmandad peavad seda üldse naljaks.

«Aga nad kõik väidavad nagu ühest suust, et ei ole mingit kahtlust, et tegemist on Reformierakonna parteipoliitilise otsusega. Esiteks premeerida sind peaaegu fanaatilise lojaalsuse eest, mida sa Reformierakonna suhtes oled viimastel aastatel avaldanud, ja teiseks loomulikult, nö tappes kaks kärbest ühe hoobiga, oli neil võimalik nende tegevuse suhtes üsna kriitiline ajaleht saada oma kontrolli alla. Kaur, mis sa selle kohta ütled?» uuris saatejuht.

«Sitt preemia sel juhul, kui see nii oleks. Ma ei annaks vaenlasele ka sellist preemiat. Mis puudutab Sirpi ja selle sisu, siis meie visioonidokumendis on tõesti uudne ja alternatiivne lähenemine poliitikale, mis häiris võibolla kõige rohkem neid inimesi, kellega sa rääkisid. Sest me kavatseme seda täiesti uutmoodi teha,» vastas Kender.

Raud küsis täpsemalt, kas Kenderi määramise taga olid Reformierakonna tipp-poliitikud või mitte.

«Määramise taga oli Toomas Väljataga, kes on viisteist aastat mu kirjastaja olnud. Ta on mulle hästi lojaalne ja mina talle. Sellest on kõvasti abi, et Reformierakond kultuuriministeeriumit kontrollib. Kui ma tahaks midagi preemiaks, siis kultuuriministeeriumit,» ütles Kender.

Kender jahmatas avalikkust sellega, et koondas Sirbist kirjandustoimetaja ametis olnud poetess Doris Kareva ja filmitoimetajana töötanud kirjanik Tarmo Tederi. Kausi häiris see, kuidas koondamine läbi viidi.

«Asi, mis ühendab sind, mind ja kõiki inimesi, ei ole mingid maailmavaated või religioonid, - me suhtume Sirbi tegemisse erinevalt -, vaid võime tunda teatud sorti inimlikku valu ehk alandust. See on asi, mida ma ei suuda kuidagi andestada, et selleks, et teha paremat lehte, pead sa vallandama inimesi,» sõnas Kaus.

«Ma ei ole ju kedagi vallandanud, tule mõistusele! Millest sa räägid? Ma tahan teha asja oma inimestega... kus see alandus on? Kas ma olen kelleltki ära võtnud mingi päritud privileegi? Keegi ei ole midagi meediast lugenud, kõigiga on väga viisakalt räägitud. Niimoodi see asi käib. Riigitöö ei ole asi, mis on igavene. Tulevad uued inimesed, teevad uusi asju. See ongi muutus,» rõhutas Kender.

«Kas sa sellega oled nõus, et on vaks vahet, kas sa ütled «kui on must, näita ust» või «mina pooldan protektsionistlikke vaateid». Seal on teatud vahe sees. See on stiili küsimus. Laused on sarnase sisuga, aga nad edastavad erinevaid hoiakuid. Kui sa nimetad väga viisakaks seda, et inimene tuleb tööle ja tal kästakse kahe tunniga töölaud tühjaks teha ja ilma silmkontaktita peab ta vallandamiskäsule alla kirjutama...» märkis Kaus.

«Kedagi ei ole vallandatud, rahune maha. Koondatud. See on suur erinevus. Kui sa restruktureerid kogu üksuse töö, siis mismoodi sa seda teed?» imestas Kender.

«Sa räägid ju oma visioonidokumendis, et poliitikud on sõnadega dehumaniseeritud. Sina ju dehumaniseerid inimesi tegudega,» rõhutas Kaus.

«Ma ei ole suga nõus. Sa võid ju targutada...» nähvas Kender, millele Kaus vastas: «Ja mina ei ole sinuga nõus ja sa võid ka targutada.»

Vaata TV3 videot allpool:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles