«Stockmannid» toob lavale rahvahulga

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vendi Stockmanne mängivad lavastuses Aarne Soro ja Arvi Mägi.
Vendi Stockmanne mängivad lavastuses Aarne Soro ja Arvi Mägi. Foto: Jaanus Laagriküll

Ugalas jõuab 8. mail publiku ette saalihooaja viimane esietendus, Henrik Ibseni «Stockmannid», mille toob lavale Andres Noormets.

Ibsen, omaaegne dramaturgist mässaja, on selle näidendi kirjutanud rohkem kui sada aastat tagasi, ent lavastaja sõnul võlub selles peituv aktiivne ja isegi anarhistlik eluhoiak publikut seniajani.

«Ilma liigse ajakohastamisetagi on selge, et tänapäev murrab sellesse teksti mürinal sisse, ja tegijad ei kavatse tormile kätt ette panna,» ütles Andres Noormets.

Loo keskmes on väikelinna elu ja hoiakud, mis kriisiolukorras äärmuseni pingestuvad. Linnakese inimesed seisavad valiku ees, kas jääda endale ja oma ideaalidele kindlaks või säilitada demagoogiale ja kokkuleplusele tuginedes valitsev seisund.

Intriigi kannavad vennad Stockmannid, arst ja linnapea, kes peavad tegema otsuseid, mis on ühelt poolt ülimalt ebapopulaarsed ja teisalt hädavajalikud.

«Stockmannides» on laval poolsada inimest. Kaasa teeb hiljuti asutatud Viljandi rahvateatri trupp ning hulk vabatahtlikke Ugala inimesi, sealhulgas noortestuudio liikmed.

Kesksetes rollides on Ugala näitlejad Aarne Soro, Vilma Luik, Carita Vaikjärv, Arvi Mägi, Peeter Jürgens, Tarvo Vridolin, Andres Oja, Andres Tabun ja Margus Vaher.

Endla lavastajale Andres Noormetsale, kelle käe all vormus möödunud aastal mitu teatripreemia pälvinud või sellele kandideerinud tööd (Urmas Vadi «Ballettmeister», Roy Strideri «Mässajad») on see üle mitme aasta esimene töö vanas koduteatris. Endlast on seda lavastust tegema tulnud ka kunstnik Silver Vahtre ja valguskunstnik Margus Vaigur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles