Aafrikas on jälle sagenenud albiinode tapmised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burundi perekond, kus isa ja lapsed on albiinod
Burundi perekond, kus isa ja lapsed on albiinod Foto: SCANPIX

Aafrika riikides Tansaanias ja Burundis on jälle sagenenud albiinode tapmised.

Politseil on andmeid hiljuti tapetud seitsme albiino kohta, kirjutab AFP.

Tansaanias tegutseva Kanada heategevusorganisatsiooni Under the Same Sun andmetel aga ulatub tapetud albiinode arv isegi 57.

«Viimane albiinode tapmine leidis aset 2. mail, mil Burundi ja Tansaania piiri äärest leiti 28-aastase naise ja ta nelja-aastase poja surnukehad,» teatas heategevusorganisatsioon.

Burundi politseijuhi Deogratias Ntahompagaze`i andmetel ründasid naist ja ta last üheksa meest. Tapetutel lõigati organid välja ja jäsemed küljest.

Under the Same Sun andmetel kasvasid albiinode tapmised ja tapmiskatsed eriti veebruari ja aprilli vahelisel ajal.

«Meie andmetel tapeti Tansaanias sel ajavahemikul 57 albiinot ja kuus albiinot jäid mõrvakatset ellu. Burundis on teada 14 tapmisjuhtumit. Need on dokumenteeritud juhtumid, tegelik ohvrite arv võib palju suurem olla,» selgitati.

Heategevusorganisatsiooni sõnul aitab tapmistele kaasa Aafrika aeglane politsei- ja kohtusüsteem ning ebausk.

Albiinode tapmise laine sai alguse 2007. aastal.

Siis aktiviseerusid igasugused musta maagia ja alternatiivravimisega tegelejad, kelle sõnul aitavat albiinode organid erinevaid haigusi ravida ning kurje vaime peletada.

Tansaania politsei hinnangulon albiinode tapmisest saanud äri. Üks albiinode organite ja kehaosade täiskomplekt maksab ligi 100 000 dollarit.

Tansaania 35 miljonist elanikust on albiinosid 150 000, neist 8000 on loonud enda kaitseks ühenduse Tanzania Albino Society.

Albinism on osaline või täielik pigmendi melaniini puudumine, mistõttu nahk ja karvad on tavaliselt heledad ning silmade vikerkest sagedamini helesinine. Albinootilist isendit nimetatakse albiinoks.

Albinism on seotud spetsiifiliste muutustega genoomis, seega võib olla pärilik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles