13 nippi, kuidas võidelda magusaisuga

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas teile meeldib magusat süüa? Vahest liigagi palju?
Kas teile meeldib magusat süüa? Vahest liigagi palju? Foto: www.kaalustalla.ee

Seekordne www.kaalustalla.ee artikkel annab sulle 13 nippi, kuidas võidelda magusaisuga!

Kas teile meeldib magusat süüa? Vahest liigagi palju?

Kindlasti on paljud tundnud mingil ajahetkel vastupandamatut soovi millegi magusa järele. Võib-olla suutsite sellele ahvatlusele vastu panna, võib-olla mitte. Tegelikult polegi magusa täielik vältimine üldiselt vajalik, kuid ometigi on põhjuseid, miks tarbimise piiramine võib teinekord hea mõte olla.

Järgnevas jutus toome välja mõned tähelepanekud ja nipid, kuidas magusaisusid paremini kontrolli alla saada.

.

Mis põhjustab isu magusa järele, kuidas seda vältida?

Sellele küsimusele ei ole tegelikult ühest vastust. Ühest küljest on selge, et meie kogu päevane toitumine omab siinkohal suurt mõju ning mõju omab ka meie üldine aktiivsuse tase. Siiski on ka olukordi, kus magusaisu ilmneb justkui eikusagilt, kuigi oleme juba pikemat aega sellest prii olnud.

Siin võib olla põhjuseks meie vaimne seisund. Vaimne stress, pinged, tujumuutused on kõik võimalikud mõjufaktorid, mis võivad meie ajukeemia sassi lüüa ning põhjustada tavapäratut soovi magusa järele.

Kui me tarbime magusat, siis eelkõige peame selle all silmas suhkruseid, süsivesikute rikkaid toite. Nende suur hulk tekitab ajus aga mitmete protsesside tulemusena tihtipeale mõnureaktsiooni, vallandub serotoniin, mis mõjub positiivselt meie tujule ning aitab lõõgastuda. Kui tarbitud suhkrute hulk on veel eriti suur, siis veresuhkru kõikumiste tulemusena võib tekkida ka uimasus ja soov väike uinak teha.

See kõik on ju tegelikult päris ahvatlev, kui te olete pinges ja halvas tujus. Te tahategi sellest lahti saada, te tahategi lõõgastuda.

Samas on selge see, et keset pingelist töö- või koolipäeva ei ole ju aega põõnata. Samuti on lihtne magusaga oma kalorinormid kiiresti ületada ning see mõjub halvasti ka kehakaalule.

.

Mida siis teha?

Kindlasti oleks üks soovitus leida stressi või pingete põhjus ning see elimineerida. Võimalik, et teile piisab vaid mõtete korrastamisest ja heade sõprade seltsis suhtlemisest, mõnest puhkepäevast, aga võib-olla on vajalik ka professionaali juures nõustamas käimine, et oma pingete allikad tuvastada ning neist lahti saada.

Kuid kas siinkohal on ka muid võtteid, et kasvõi ajutiselt olukorda parandada? Kindlasti on.

Kõigepealt oleks vaja märkida, et isude puhul on tegemist tihtipeale väga subjektiivse asjaga. Iga inimene on siiski eriline. Kui teie toitumine on juba professionaali poolt korda seatud, kuid tekivad siiski isud, siis võib olla vajalik veelgi spetsiifilisem lähenemine ning tihti võib muutuda vajalikuks ka teiepoolne suurem katsetamine, et oma keha tundma õppida.

Toitumise külje pealt võivad magusaisu ohjeldamisel kasulikuks tulla järgmised nipid ja võtted, aga pane tähele, et mõned alljärgnevad soovitused võivad olla üksteist välistavad, tihti on personaalne katsetamine vajalik, et leida enda keha/vaimu jaoks ideaalseim lahendus:

1. Suurendage valkude ning rasvade osakaalu oma menüüs ning piirake lihtsüsivesikute hulka. Hea mõte on võtta vahepaladeks näkitsemiseks näiteks pähkleid või vinnutatud liha.

2. Suurendage kiudainete tarbimist oma einetes.

3. Jooge piisavalt vett, et mitte segamini ajada nälga/isusid ja janu.

4. Suurendage toiduhulga mahtu. Ehk, tarbige suuremas koguses, kuid madalama kaloraažige toite nagu väherasvane liha, juurviljad jms. Kui kõht on toidust punnis, siis on raske midagi tahta. Lisaks sisaldavad ka kõik taimetoidud suhkruid ning mida enam aega seedimisest mööda läheb, seda enam rahuldub ka teie suhkrunälg – tervislikult.

5. Katsetage tihedama toidukordade sagedusega, et veresuhkru kõikumisi vähendada.

6.  Proovige menüüst mõneks päevaks igasugune magus eemaldada, see võib aidata teie magusatundlikkusel paraneda ning tulevikus piisab vähemast.

7. Kui olete seni magusat täiesti vältinud, siis katsetage sellega, et lubate endale iga päev väikese koguse maiust. Maitsvad puuviljad võiksid teie menüüs olla igal juhul – proovige näiteks madala kalorsusega magushapukat greipi või proovige lisaks näiteks ka midagi muud.

Peale oma tavapärast einet, proovige süüa näiteks väike tükk kõrge kakao-sisaldusega shokolaadi. Arvestage siiski oma päevase energia vajadustega ning ärge ületarbige, proovige selle magusa jaoks ruumi teha.

Keelatud vili on ikka magus, seega võib keelamise lõpetamine, kas või väheses mahus, teid aidata.

8. Proovige patupäevade süsteemi. Lihtsamalt öeldes tähendab see seda, et enamiku nädalast annate endast parima, et magusat vältida ning korralikult toituda. Nädala lõpus, oma ühel puhkepäeval näiteks aga tarbite te suuremas koguses endale eriti meeldivaid toite, isegi kui toitainete vahekorrad ja kaloraaž veidi tavapärasega võrreldes paigast läheb.

Kui olete nädala sees tublit tööd teinud, siis see üks päev vabalt võtmist ei ole eriliseks probleemiks. Eriti kui selle tulemusena saavad teie isud rahuldatud ning te tunnete end paremini.

9. Kui te tarbite magusat, siis õppige seda nautima. Ärge ahmige suures koguses toitu kohe sisse, vaid näkitsege tasapisi. Hoidke toitu suus ning laske oma maitsemeelel seda nautida. Suhkrute seedimine algab juba suus ning keha saab juba sealt mitmeid signaale.

Liiga kiirelt toitu süües võib signaalide hulk jääda piiratuks ning teile jääb tunne, et olete tarbinud vähem, kui tegelikult. See soovitus on kasulik tegelikult iga toidu- ja einekorra puhul ning aitab vältida ülesöömist.

10. Proovige nätsu närida. Näts on kalorivaba, kuid sisaldab piisavalt magusainet, et tekitada teile tunne, nagu tarbite magusat. Samuti rahuldab see teie närimisvajadust, mida mõned ajavad segi isudega.

11. Proovige suhkruasendajatega jooke/tooteid. Sellised tooted ei sisalda kaloreid, või sisaldavad neid vähem, ning seega ei põhjusta erilisi probleeme kehakaalule. Ometigi võib nendes leiduv magusus olla piisav, et teie magusaisu rahuldada. Erinevalt nätsust, täidavad joogid ka kõhtu, kuigi ajutiselt. Ka see võib tulla kasuks.

.

Lisaks võib soovitada veel mõnda elustiili ja aktiivsuse muudatust:

1. Suurendage oma kehalise aktiivsuse taset. Kõrgem aktiivsus tähendab suurenenud vajadust energia järele ning meie keha õpib suhkrutega ka paremini toime tulema. See tähendab, et probleemid veresuhkru ja insuliinitasemega muutuvad paremini kontrollitavaks ja see mõjub positiivselt ka erinevatele isudele. Ning kui te ka tarbite magusat siis teie keha suurenenud energiavajadus leiab sellele kasutust.

2. Vältige ebavajalikke ahvatlusi. Ärge minge poodi tühja kõhuga, sest teie keha nõuab energiat ning miski ei paku seda kiiremini kui suhkrurikas toiduaine. Minge poodi sii,s kui isud on juba rahuldatud ning tuju hea. Nii saate objektiivsemalt poes mõelda ning osta, mida vaja.

Samuti ärge unustage süüa, kui see teil ette nähtud on. Ärajäänud toidukord on teie kehale kohe teada ning tekivad isud – kui te pole ette planeerinud, kuidas seda isu jooksvalt lahendada, siis võite taaskord haarata millegi magusa järgi.

Nagu näete, siis nippe ning võimalikke meetodeid on päris palju, mida katsetada.

Kuigi inimeste sisemine ainevahetus on laias laastus põhimõtteliselt identne, siis on väga palju erinevaid nüansse, mis muudavad iga inimese eriliseks. Seetõttu eksisteerib alati neid, kelle jaoks muutub vajalikuks tavapäratute lähenemiste kasutamine.

Vaata lisaks SIIT

Holger - www.kaalustalla.ee treener ja blogija

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles