Koera sabaliigutamine näitab ta meeleolu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera sabaliigutamine näitab ta meeleolu
Koera sabaliigutamine näitab ta meeleolu Foto: SCANPIX

Itaalia teadlaste uuring näitas, et koerte sabaliigutamise viis näitab nende tuju.

Varasemad uuringud on näidanud, et õnnelikud koerad liigutavad saba paremale poole, närvilised koerad aga vasakule poole, edastab BBC.

Nüüd tehtud uues uuringus tõdeti, et koerte sabaliigutamine on seotud koerte tujudega ning on märksa komplekssem.

«Inimeste puhul on ammu teada, et vasak ja parem ajupoolkera töötavad erinevalt ning töötlevad positiivseid ja negatiivseid emotsioone erinevalt. Nüüd tahtsime teada, kas sama kehtib ka teiste liikide kohta,» teatas Itaalia Trento ülikolli teadlane Georgio Vallortigara.

Ta lisas, et nii nagu inimestel, on ka koertel vasak ajupool seotud parema kehapoole liigutamisega ning parem ajupool vasaku kehapoole liigutamisega. Vasak ja parem ajupoolkera töötlevad erinevaid emotsioone.

Teadlased tegid katse, milles näitasid koertele teistest koertest filme. Loomi jälgiti samal ajal. Neil mõõdeti südametööd ja jälgiti liigutusi.

«Me näitasime koertele filme koertest – tegemist oli nii tõeliste koerte kui ka koerasiluettidega. Uurisime, kummale poole koerad erinevate emotsioonide puhul saba liigutavad,» sõnas teadlane.

Kui koer nägi filmikoera saba liigutamas paremale, seda saba liigutava koera vaatepunktist lähtudes, olid katsealused koerad rahulikud ja rõõmsad.

Kui aga filmikoerad liigutasid saba enamjaolt vasakule, kasvas kastealuste koerte südametöö ja nad muutusid rahutuks.

Vallortigara arvates ei näidanud need liigutamised, et koerad oleks filmikoertega nende liigutuste abil suhelda tahtnud.

Tema arvates õppisid koerad sellest kogemusest.

«Kui koertel on kokkupuuteid teiste koertega ning need liigutavad oma saba pidevalt samas suunas, mis seostub sõbralikkusega, siis jääb see meelde. Teises suunas on asi vastupidine. Ehk sinna suunda saba liigutamist seostatakse negatiivsega,» selgitas teadlane.

Briti teadlase John Bradshaw sõnul on ka varem samalaadseid koerte sabaliigutamise uuringuid tehtud.

Lincolni ülikoolis möödunud aastal tehtud uuring paljastas, et kui koer näeb teist, agressiivset koera, siis liigutab ta oma pead vasakule. Kui aga rõõmsat ja õnneliku koera, siis paremale.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles