Pärnus avatakse üheks õhtuks Iiri kõrts

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrtsis räägivad tondilugusid pubikülalised, keda mängivad näitlejad Ülle Lichfeldt ja Peeter Rästas.
Kõrtsis räägivad tondilugusid pubikülalised, keda mängivad näitlejad Ülle Lichfeldt ja Peeter Rästas. Foto: Rait Avestik

Pärnu Endla teatri Küünis saab esmaspäeval, 10. mail kell 19 osa väikse Iiri külakõrtsi melust.


Rakvere teatri lavastuses „Teisel pool“ avatakse Iiri külakolkas kõrts, kus külamehed on juba aastakümneid õhtust õhtusse kokku saanud, et juua pint õlut, teha mõni suits ja niisama juttu puhuda. Väljas vihiseb tuul, toas köeb kamin ja kraanist voolab õlu.



Ühel õhtul astub kõrtsi aga noor naine pealinnast ja hakatakse rääkima tondilugusid. Kodusesse kõrtsiolemisse sekkub midagi, mis tuleb teiselt poolt. Haldjate ja legendide maailmast.



Kohalikud mehed, kes püüavad õuduslugudega võõrale noorele naisele muljet avaldada, tabavad end ühel hetkel paljastamas isiklikke üleloomulikke kogemusi. Igaühel on rääkida kummituslugu, poolteise tunni jagu jutte kuulanud naine avaneb lõpuks ise ning avaldab põhjuse, mis sundis teda pealinnast maale kolima.



Rakvere teatri näitleja Toomas Suuman märkis, et Iiri lugude loetavust eestlaste seas võib seletada sellega, et iirlased on need, kes eestlased võinuks olla, kui nad poleks olnud võõrvõimudele allutatud.



“Iirlased on olnud vabad kogu aeg. Kui keegi on tahtnud neilt vabadust võtta, on nad nii koledal kombel vastu hakanud, et keegi pole sellega hakkama saanud. Meil on täpselt vastupidi: meilt on võetud vabadust ja me oleme ise kinkinud oma vabadust,” ütles Suuman.



Iiri külakõrtsi peab Erni Kask, tema külalised on Peeter Rästas, Toomas Suuman ja Velvo Väli, pealinnast tuleb Ülle Lichfeldt. Lavastas Üllar Saaremäe, kunstnik Peeter Fomitšev.



Iiri näitekirjaniku Conor McPhersoni „Teisel pool” pälvis 1999. aastal Laurence Olivier’ parima uue näidendi auhinna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles