Video: «The Shining» on läbi aegade kõige õudsem film

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «The Shining». Fotol Jack Nicholson
Kaader filmist «The Shining». Fotol Jack Nicholson Foto: Youtube

Inimesed eelistavad erinevad õudusfilme – osa peene psühholoogiaga thrillereid, osa aga nii-öelda otsest õudust.

Jaapani lehekülg Rakuten´s Play. Com tegi uuringu, milliseid õudusfilme peetakse kõige õudust tekitavamateks, edastb Daily Mail. 

Nad tegid ka katse, milles mõõdeti õudusfilmide vaatajate pulssi ja südametööd. Eesmärgiks oli ka uurida, millised momendid filmides tekitasid enim õudust.

«Võitjaks osutus 1980. aasta linateos «The Shining» ja selle stseen «Here´s Johnny». Vaadanute pulss tõusis 28,21 protsendi võrra.

Teiseks tuli 1973. aasta religioosne thriller «The Exorcist». Pulss tõusis umbes sama palju kui esimese filmi puhul. 

1984. aasta õudusfilm «A Nightmare on Elm Street» sai kolmanda koha, siis sagenes vaatajate pulss 26,8 protsendi võrra. Samas tekitas see film kõige suuremat füüsilist mõju kehale.

Uurijate sõnul oli filmi «The Shining» vaatajate seas enim neid, kellel tekkis  samaaegselt pulsisageduse tõus ja südametöö intensiivistumine.

Saadud andmeid võrreldi filme vaadanute keskmise südametööga. Õudusfilme vaadanutel kasvas südametöö keskmiselt 25,3 protsendi võrra saavutades taseme 100,1 lööki minutis.

Esimesele kolmele järgnesid 1998. aasta film «Ring», 1979. aasta linateos «Alien», siis 1990. aastal valminud «The Silence of the Lambs», 1982. aasta film «Poltergeist», 2010. aasta linateos «Insidious», 1978. aastal film «Halloween» ja 2004. aasta film «Saw».

Filmi «The Shining» kolm kõige õudust tekitavamat momenti:

Stseen «Here`s Johnny» - südametöö ja pulss kiirenes 28,21 protsendi võrra, stseen «Come and Play» - 23,10 protsendi võrra ning stseen «Red Rum» - 21 protsendi võrra.

Filmi «Nightmare on Elm Street» kolm kõige rohkem õudust tekitanud stseenid:

«Fight Fire with Fire», milles Nancy Thompson viib Freddy Krugeri tõelisesse maailma – vaatajate südametöö kiirenes 26,70 protsendi võrra, «No Way Out», milles Freddy Kruger tapab Glen Lantzi – südametöö kiirenes ja pulss sagenes 26,24 protsendi võrra, «A Bloody Mess», kus Freddy Kruger tapab Tina Gray ta poiss-sõbra Rod Lane`i silme eest – vaatajate süda ja pulss sagenesid 26,20 protsendi võrra.

The Exorcist kolm kõige enam õudust tekitanud stseeni:

«Attic Noises», milles Christine MacNeil uurib oma maja pööningult kostvaid kummalisi hääli- vaatajate südametöö sagenes 24,80 protsendi võrra, «Take me!», milles püha isa Karras satub kurja vaimu kätte ning toob end ohvriks – pulss ja südametöö kasvasid 23,66 protsendi võrra, «I Cast You Out», milles pühad isad Karras ja Merrin püüavad kurja vaimu välja ajada – südametöö kasvas 18,33 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles