Lõuna-Californias asuv väikelinn andis kohtusse toiduainete firma, mis toodab USAs populaarset Sriracha tšillikastet.
California linn andis tšillilõhna tõttu toiduainete firma kohtusse
Irwindale´i elanike ja võimude sõnul kannatavad nad toiduainete tehasest tuleva tšillilõhna tõttu, edastab Yahoo News.
Võimud esitasid kohtule palve peatada Huy Fong Foods firma Sriracha kastme tootmine. Tegemist on kastmega, mida kasutatakse Aasia ja mereandidest toitudega.
Linn andis firma Los Angelese kohtusse selle nädala esmaspäeval.
Huy Fong Food esindajate sõnul i levi nende tehasest ebameeldivat lõhna ning probleemi ei ole.
Los Angelesest 45 kilomeetri kaugusel asuva Iwindale`i elanikud on alates septembrist teinud politseile ja võimuesindajatele mitu avaldust «tugeva ja ebameeldiva tšillilõhna» kohta. Samuti on elanikel tekkinud hingamisteedes ja silmades valu ning peavalusid.
Linna esindajate kinnitusel kohtusid nad firma juhtkonnaga kaks korda, öeldes et tehasest leviv lõhn häirib. Sellest aga ei olnud kasu.
Huy Fong Foods omanik David Tran sõnas kohaliku raadiojaama KPCC intervjuus, et ta lasi panna tehase katuseventilatsioonile filtrid, mis peavad kinni 90 protsenti tšilli- ja küüslaugulõhnast.
«100 protsendilist filtrit ei ole võimalik panna. Seda ütlesid ka insenerid,» sõnas omanik.
Irwindale esindaja John Davidson kontakteerus keskkonnakeemikuga, kes külastas tehast ning soovitas panna lõhna täiesti takistavad filtrid. Need aga läheks maksma 600 000 dollarit.
Vietnamist pärit, kuid Hiina juurtega Tran immigreerus USAsse, kus ta asutas 1980. aastal Huy Fong Food firma.
Esmalt oli tal Los Angeleses tehas. Hiljem laienes ta Rosemeade`i ja Irwindale`i.
Väljaande Los Angeles Times andmetel toodab see firma päevas 200 000 pudelit tšillikastet.
Sriracha Hot Chili Sauce koosneb jalapeno piprast, küüslaugust, tomatipastast ning veel mitmest koostisainest.
Viimastel aastatel on sellest saanud USAs üks müüdavamaid tšillitooteid.