Pildid: Napoli kaitsepühakule San Gennarole pühendatud juveelid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma üks väärtuslikemaid ehtekollektsioone, mis on pühendatud Itaalia linna Napoli kaitsepühakule pandi Roomas näitusele.

San Gennaro juveele peetakse sama väärtuslikeks kui Suurbritannia ja endiste Venemaa tsaaride kroonijuveele, edastab BBC.

San Gennaro juveelikollektsioon koosneb 70 ehtest ja see transporditi Napolist Rooma soomustatud masinas, milles olid relvastatud valvurid.

Kollektsiooni kuulub näiteks Napoli piiskopi mitra, millel on väärtuslikke juveele ning suur kaelakee, millel on tuhandeid vääriskive, mis on annetatud paljude Euroopa kroonitud isikute poolt.

Napoli kaitsepühakule San Gennarole ehk Januariusele on need ehted ja esemed annetatud sajandite jooksul.

Seda kollektsiooni hoitaks tavapäraselt Napoli katedraalis hoidlas.

Napoli piiskopist Gennarost sai kolmandal sajandil pKr märter.

San Gennarot arvati Napolit kaitsvat katku, sõja, maavärinate, laevahukkude ja loodusõnnetuste eest.

1520. aastatel aga tabasid linna katk ja sõda ning lähedal asuv Vesuuvi vulkaan hakkas purskama. Napollased ehitasid siis kaitsepühaku auks kabeli, kuhu paigutasid pühakule annetatud ehted.

Linlased lootsid, et San Gennaro lõpetab nende kannatused.

Sajandite jooksul on ehteid annetanud kuningad, imperaatorid ja kõrged vaimulikud.

Piiskopi mitral on 3964 teemanti, rubiini ja smaragdi. Kõige silmapaistvaks aga peetakse 1679. aastast pärit kaelakeed. Kollektsioonis on ka Prantsusmaa imperaatori Napoleoni annetatud juveelidega rist.

Oletatakse, et paavst Franciscus seda näitust ei külasta, sest ta on rõhutanud, et katoliku kiriku liikmetel tuleb hoiduda liialdustest ja elada lihtsalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles