Türgis leiti maailma vanim vulkaanihoiatus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catalhöyük
Catalhöyük Foto: Youtube

Türgis leiti joonis, mis võib olla maailma vanim ohu eest hoiatav märk.

9000-aastane joonis leiti Türgi iidsest inimasulast Catalhöyükist ja see kujutab küla, mis asub vulkaani lähedal, edastab Daily Mail.

Arheoloogid tegid leiule mineraalide ja geokeemilise uuringu. Joonisel on kujutatud Hasani vulkaani, mis asub Catalhöyükist 112 kilomeetri kaugusel.

Catalhöyük on türgi keeles liitsõna, koosnedes sõnadest «kahvel» ja «mägi».

Tegemist on neoliitikumi ajastu inimasulaga, milles elati 5700 – 7500 eKr. Möödunud aastal kanti see UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Briti Cambridge`i ülikooli teadlane Ian Hodder alustas 1993. aastal paigas väljakaevamisi. Ta avastas hoonete jäänuseid, seinamaalinguid ja keraamikat.

Teadlase arvates elas paigas kunagi 10 000 inimest ning nende elamud olid savitellistest majad, mis asusid labürindi kujuliselt.

Hasani mägi, mida tuntakse ka kui Hasan Dağ on Aksaray provintsis asuv stratovulkaan.

Selle kõrgus on 3200 meetrit ning see on Kesk-Anatoolias kõrguselt teine mägi.

Teadlaste arvates joonistati see hoiatus vulkaani tõttu. Seda peetakse ka esimeseks maastikuala kujutavaks jooniseks kui ka esimeseks edastatud uudiseks.

Selle tegemisel on kasutatud punakaspruuni värvi ookrit.

USA California ülikooli vulkanoloog Axel Schmitt ja ta kolleegid uurisid, kas see vulkaan võis kunagi pursata. Kivimiuuringud paljastasid, et purse leidis aset umbes 9000 aastat tagasi.

Pärast seda võidi teha see seinajoonis, mis hoiatab vulkaani eest.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles