Suvi astus pika sammu lähemale

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähipäevil saab ilmselt Eestis taas rannarõõme nautida.
Lähipäevil saab ilmselt Eestis taas rannarõõme nautida. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Volbripäev (1. mai) märkis esivanematel kevade pöördumatut võimuletulekut. Ka tänavu astub loodus sel nädalavahetusel pika sammu suve poole.


Viimaste päevade soojalaine toel on rohkem küll Lõuna-Eesti pool mets võtmas rohekat jumet. Kevadlilled õitsevad. Esimest käo kukkumistki kuuldud.

Püsivat päevasooja toovad pääsukesed on siiski ettevaatlikud. Ilmad on alles liiga heitlikud. Külmad tuuled ja öised hallad kestavad veel mõnda aega.

Tänavu on tõeks läinud ütlemine: kui maarjapäeval (25. märts) veel külma teeb, siis enne suurt ristineljapäeva (13. mai) sooja ei saa.

Vanarahvas teadis veel mitut ristineljapäeva, millega märgiti kevade arengut.

Tuuleristineljapäevast (tänavu 22. aprillil) kaduvat suured külmad-tuuled ja ilmad muutuvat leebemaks. Kui sel ajal külmad kestavad, ei saavat enne jaanipäeva sooja. Tänavu paistab see paika pidavat.

Linnuristipäev (tänavu 29. aprillil) märkis linnulauluga kevadise rände lõppu ja pesategemise alguspäeva. Paljud linnuliigid ongi kohal.

Leheristipäevaks (tänavu 6. mail) peaks olema lehed puus ja rohi kasvamas.

Ristineljapäevadel aias ega põllul tööd ei tehtud. Kardeti, et suvel peksab rahe vilja maha või pikne lööb elamise põlema. Äikesed koos rahehoogudega külastavad meid endiselt igal kevadel.

Nädalavahetusel ja uuel nädalal soojuse poolest muutlikud ilmad kestavad. Päeval on sisemaal sooja veidi üle kümne kraadi, rannikul kuni kümme kraadi. Öösiti langeb temperatuur kohati nulli lähedale.

Täiskuunädalale kohaselt võib oodata rohkem päikeselisi ja vähem nappide sademeta ilmu. Tuul kuivatab maapinda kiiresti, seetõttu on metsad tuleohtlikud ja rohumaadel kulu põletamine on väga ohtlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles