Miljardid putukad harrastavad «homoseksi»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljardid putukad harrastavad «homoseksi»
Miljardid putukad harrastavad «homoseksi» Foto: Youtube

Šveitsi ja Iisraeli teadlaste sõnul on putukate paaritumisvajadus nii tugev, et nad ei pööra partneri soole tähelepanu.

Uuringud on näidanud, et maailma miljardite putukate ja ämblike seas on homoseksuaalne käitumine levinud, edastab The Independent.

Umbes 85 protsenti isastest putukatest püüab paarituda teiste isastega.

Hiljuti tehtud uues uuringus paljastus, et evolutsioonilisest vaatevinklist ei ole putukate homoseksuaalsusel mitte mingit kasu nagu seda on mõnede linnu- ja imetajaliikide puhul.

«On täiesti selgusetu, mis rolli putukate homoseksuaalne paaritumiskäitumine mängib. Nii nagu heteroseksuaalne käitumine, nõuab ka see aega ja energiat ning võib olla ka ohtlik. Samas ei anna see ka järglasi,» selgitasid teadlased.

Selle põhjal oletati, et putukad harrastavad niinimetatud homoseksi juhuslikult.

«Putukate paaritumisvajadus on nii võimas, et neil ei ole aeg pöörata tähelepanu partneri soole. See paaritumine on kiire ja üsna räpane,» selgitas Iisraeli Tel Avivi ülikooli teadlane Inon Scharf.

Ta lisas, et isase putuka vaatevinklist on parem paarituda teise isasega, kui jätta paaritumisvõimalus kasutamata.

Putukate homoseksuaalse paaritumiskäitumise võib tingida ka see, et teistel isastel on emaste putukate feromoone, mis on pärit varsemast emase ja isase paaritumisest.

Tel Avivi ja Zürichi ülikooli teadlaste uuringus käsitleti 110 isase putuka ja ämbliku paaritumiskäitumist kajastanud varasemaid uuringuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles