Pime poiss «näeb» nagu delfiin

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pime poiss «näeb» nagu delfiin
Pime poiss «näeb» nagu delfiin Foto: SCANPIX

Pime briti poiss «näeb» nagu delfiin, kasutades kajalokatsiooni.

Kentis elav nelja-aastane Jamie Aspland teeb keelega klõpsivaid häälitsus, mis aitavad tal asjade asukohta kindlaks määrata, kirjutab metro.co.uk. 

Kajalokatsiooni seisneb selles, et looma poolt keskkonda välja saadetud heli peegeldub objektidele jõudes kajana ning loom võtab selle uuesti vastu ja töötleb saadud informatsiooni.

Seda tehnikat õpetas USA kajaekspert Daniel Kish ka pimedale poisile.

«See on imeline. Kajalokatsiooni tehnika oskuse tõttu saan ma pojaga pargis jalutada ja ta ei pea enam mu käest kinni hoidma,» lausus ema Deborah Aspland.

Jamie Aspland on maailmas üks vähestest lastest, kellele kajaekspert Daniel Kish seda tehnikat õpetanud on. Kish on ka ise pime.

«Häälitsuste abil saab piisavalt detailset informatsiooni tosinate meetrite kaugusel olevate asjade ja inimeste kohta,» selgitas Kish.

Pimedate kõndimise abivahendit, valget keppi kasutav Jamie suudab  teha kindlaks isegi 91 meetri kaugusel asuvaid ehitisi.

Fotot vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles