11 asja, mida 21. sajandi naisel oleks «Jane Eyre`ist» õppida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader 2011. aasta filmist «Jane Eyre». Fotol Mia Wasikowska
Kaader 2011. aasta filmist «Jane Eyre». Fotol Mia Wasikowska Foto: Youtube

Inglise kirjaniku Charlotte Brontë romaan «Jane Eyre» ilmus esmakordselt 1847. aastal, kuid see teos on populaarne ka tänapäeval.

Selle põhjal on tehtud mitmeid filme ja teleseriaale, edastab Huffington Post.

Kangelanna Jane Eyre ei ole ilus naine, vaid tavalise keskmise välimusega. Ta elab üle mitmeid raskusi, mis muudavad ta väga tugevaks. Ta saab enamjaolt loota vaid iseendale ning ta teab seda.

Väljaanne reastas 11 asja, mida 21. sajandi naisel oleks sellest romaanist õppida.

1. Ükskõik kui raske minevik ka ei oleks, on sellest võimalik üle saada – Jane Eyre on orb, keda piinatakse mitmel viisil juba lapsepõlves. Ta ei lase end sellest kõigutada, vaid võitleb ebaõigluse vastu. Ta jääb alati iseendaks. Tänapäeval on palju naisi, kellel on samuti olnud karm lapsepõlv ning kes on suutnud hilisemas elus sellest üle saada.

2. Igaüks on oma õnne sepp – minevikus kogetu ei pea takistama saamaks selleks, kelleks tahetakse saada. Kui endasse usutakse, siis on kõik võimalik.

3. Ära karda välja öelda, mida tunned – kui sees möllavad tunded ning oled kellessegi armunud, siis tasuks see välja öelda, hoolimata sellest, kas tunnetele vastatakse või mitte.

4. Austa ja armasta iseennast, sest need on sõltumatuse aluseks  - kui ei ole kedagi, kes toetaks, siis tuleb end ise toetada ja endale kindlaks jääda. Just nii teeb Jane, kui tal ei ole kedagi ega midagi.

5. Ole positiivne – Jane´il oli lapsena harjumus end haletseda. Hiljem aga nägi ta raskes elus võimalust. Ta oli õnnelik hoolimata oma raskest lapsepõlvest ja hilisemast raskest elust. Seega õnnelikkus on sisemine tunne, mitte ei sõltu välistest tingimustest.

6. Ära lase kellegi öelda, et kuna oled naine, siis sa ei ole mõnda asja võimeline tegema - «Jane Eyre» anti välja 1847. aastal ja siis arvati, et naised ei ole suutelised paljusid asju tegema. Tänapäeval on olukord küll muutunud, kuid sama arvamus on mitmes asjas naiste suhtes säilinud. Naised saavad seni meestega samal ametikohal olles vähem palka. Tänapäeva naisi ärgitatakse rohkem enda eest seisma ning meestega võrdsed olema.

7. Oled tugevam kui sa arvad – Jane´i sõbranna Helen, kes suri lapsena tuberkuloosi, sõnas et ainult nõrgad ja rumalad ütlevad, et nad ei suuda vastu pidada. Ükskõik, mida elu ka ei tooks, on igas inimeses jõud vastu pidada ja raske aeg üle elada. See kehtib ka tänapäeval.

8. Ilu on vaataja silmades – Jane Eyre ei olnud ilus naine, samuti ei olnud temasse armunud Hr. Rochester ilus mees. Kirjanik Brontë on realist – Jane´i elu oli raskem selle tõttu, et ta ei olnud ilus. Samas oli Jane`i siseelu väga rikas. Tänapäeval rõhutakse ka välisele ilule, kuid tihtipeale jäetakse sisemaailm tähelepanuta.

9. Elu pakub palju võimalusi neile, kes on nõus riskeerima – kui Jane Eyre ei oleks olnud julge, oleks ta tagasi pöördunud naise juurde, kes teda lapsepõlves halvasti kohtles. Ta ei teinud seda, vaid andestas oma piinajale. Ta vastutas ise oma elu eest ning astus oma teed. See kehtib ka nüüdisajal, sest jänes šampanjat ei joo.

10. Ära karda öelda välja oma mõtteid – Jane ei kartnud ei oma kurja tädi ees öelda, mida ta arvab ega hiljem ka härra Rochesterile, et ta ei abiellu temaga. Mõnikord on otsene väljaütlemine parim viis olukorra lahendamiseks. Samuti aitab see inimestevahelistesse suhetesse selgust tuua.

11. Kui abiellud, siis ainult armastusest - Jane Eyre põgeneb Rochesteri juurest, kuna ilmneb, et mehe vaimuhaige naine on elus. Jane´i sõnul oleks ta vaid mehe armuke ning seega teisejärguline ning seda ta ei soovi. Hiljem pöördub ta südame sunnil tagasi ning ta abiellub vigaseks jäänud Rochesteriga armastusest. Sama võib keshtida ka tänapäeva naiste kohta, kes tunnevad hingesugulase ära.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles