Snowdeni sõnul ei ole tal NSA saladokumente Venemaal kaasas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

USA endine luureanalüütik Edward Snowden sõnas väljaandele The New York Times antud intervjuus, et ta ei võtnud Venemaale kaasa USA Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) saladokumente, mis puudutavad jälgimisprogrammi PRISM.

Snowdeni kinnitusel andis ta need Hongkongis ajakirjanikele, kellest üks oli The Guardiani endine kolumnist Glenn Greenwald.

Greenwald avaldas neile dokumentidele ja Snowdeni ütlustele toetudes seeria paljastavaid artikleid NSA ja ka Briti Valitsusside peakorteri (GCHQ) jälgimistegevuse kohta.

Snowden lendas selle aasta juunis Hongkongist Moskvasse, kus ta elas mitu kuud Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis.

Snowdeni sõnul ei teinud ta dokumentidest enda jaoks koopiaid, küll on aga koopiad usaldusväärsetel isikutel. Ta lisas, et nende andmete viimine Venemaale oleks võinud ohtlik olla.

«Kinnitan, et ei venelased ega ka hiinlased ei ole saanud neid dokumente oma valdusse,» lisas ameeriklane.

Snowden paljastas NSA laiaulatusliku jälgimistegevuse selle aasta suve alguses. Venemaa andis augustis talle aastaks asüüli.

USA on Edward Snowdeni tagaotsitavaks kuulutanud. Briti võimude sõnul kahjustasid Snowdeni paljastused nende riiklikku julgeolekut.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles