Keskraamatukogus näeb “Ruumilist pilti”

, eripedagoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Mai lasteaia näitust võib käega katsuda.
Pärnu Mai lasteaia näitust võib käega katsuda. Foto: Erakogu

Looduse väikeste imede jäädvustamiseks meisterdasid Pärnu Mai lasteaia õpetajad koos lastega ruumilisi pilte aastaaegadest ja meid ümbritsevast elust, näitus neist piltidest avatakse Pärnu keskraamatukogu lasteosakonnas 4. mail kell 10.30.


Ruumilist pilti saab laps tajuda peale nägemismeele sõrmede abil. Tekstiilid ja materjalid annavad edasi asjade omadusi: faktuuri, kuju, temperatuuri. Piltide valmistamiseks kasutati pabermassi ning jääk- ja looduslikku materjali. Laste kaasabil kirjutasid õpetajad piltide kohta selgitavad jutukesed.



Pärnu lasteaias Mai on kolm erirühma nägemisprobleemidega lastele. Sellised pildid on hea metoodiline materjal nädalateemade käsitlemisel piltliku materjalina, sest õpetajad töötavad igapäevaselt eri silmadiagnooside ja nägemisjäägiga lastega.



Õppetegevuses tuleb nägemist toetada teiste võimalike aistingute tekitamisega. Juba varasemast on valminud tore mahukas vahetatavatest piltidest koosnev “Sünnipäevaraamat”, milles lapsed saavad kasutada kõiki oma meeli, ka haistmist ja maitsmist.



Piltidele on lisatud punktkirjas sõnu ja jutukesi, sest erirühma õpetajad ja eripedagoogid peavad vajadusel sedagi valdama ning lapsele pimedate kirja ehk Braille’ kirja eeloskusi õpetama. Ühtlasi on punktkirjas tekstide eksponeerimine omalaadne märk tänavuse lugemisaasta tähistamisest.



Näitust saab Pärnu keskraamatukogu lasteosakonnas külastada 4.-20. maini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles