Autismi põdev mees sai kohtus võidu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asperger
Asperger Foto: SCANPIX

Mehhikos sai autismi ühte vormi Aspergeri sündroomi põdev mees kohtus võidu ehk õiguse elada iseseisvalt ilma vanemate eeskosteta.

Mehhiko kõrgemas kohtus langetati 25-aastase Ricardo Aldairi suhtes soosiv otsus häältega neli ühe vastu, edastab BBC.

Aldair läks kohtusse põhjendusega, et Mehhiko seadused eiravad ÜRO konventsiooni, mis käsitleb puuetega inimeste õigusi.

Mehhiko seaduste kohaselt ei tohi puudega inimesed elada iseseisvat elu ega teha isegi kõige lihtsamaid igapäevaseid toiminguid. Samuti ka mitte passi taotleda.

Kohus langetas otsuse, et Aldair tohib oma elu elada ja otsuseid langetada ilma vanemate või eeskostjate nõusolekuta.

Asjatundjate sõnul on see juhtum esimene sarnane ning see võib muuta Lõuna-Ameerika riikides suhtumist autistidesse.

«Tahtsin saada õigust otsustada oma elu üle ise, kuhu minna, mida teha, kuhu reisida, kus õppida või töötada,» sõnas Aldair.

Aldairi toetas kohtusaagas ta ema Leticia Robles.

Mehhiko seaduste järgi on Aspergeri sündroomi põdejatel väga keeruline osta mobiiltelefoni, astuda ülikooli või teha juhiloa saamiseks eksamit.

«Ma pidin iga asja jaoks, mida ma ametlikult teha tahtsin, saama oma vanemate allkirjaga dokumendi,» lisas mehhiklane.

Ta võitlus oma õiguste eest sai alguse kaks aastat tagasi ning teda toetas üks mittetulundusorganisatsioon, mis tegeleb puudega inimeste probleemidega.

«Me kõik soovisime, et Ricardo saaks elada nii nagu teised ning kohus langetaski sellise otsuse, mis seda võimaldab,» sõnas Aldairi advokaat Andres Gomez Montt.

Aldairi sõnul jäi ta kohtu otsusega rahule.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on maailmas igast 160 lapsest ühel autism.

Autismi iseloomustavad häired, mis avalduvad sotsiaalses suhtlemises, inimsuhetes ja stereotüüpses käitumises.

Autistid elavad omaloodud maailmas ning nad tunnetavad maailma teistest erinevalt. Autisti saab õpetada järjekindla tegevuse abil suhtlema ning teisi vajalikke oskusi.

Aspergeri sündroom on üks autismi vormidest, kuid aspergeriga isikutel puudub keelelise ja kognitiivse arengu pidurdumine nagu see on omane teistele autismi vormide all kannatajatele.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles