Teadlased lahendasid lumeinimese saladuse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased lahendasid lumeinimese saladuse?
Teadlased lahendasid lumeinimese saladuse? Foto: Youtube

Briti Oxfordi ülikooli teadlaste sõnul võisid nad lahendada lumeinimese saladuse.

Teadlased tegid lumeinimeste väidetavate karvadele DNA-testi, mis näitas, et geneetiliselt on need mõistatuslikud olendid sarnased iidsete jääkarudega, edastab Daily Mail.


Uurijate sõnul võib lumeinimestel puhul olla tegemist pruunkarude alamliigiga, kelle esindajad elavad vaid Himaalajas. See alamliik on suguluses iidsete jääkarudega.

Himaalajast on lumeinimesi nähtud sajandeid. Nii kohalikud elanikud  kui ka mägironijad on neid kirjeldanud kui karvaseid ahvisarnaseid olendeid.

Oxfordi ülikooli geneetik Bryan Sykes tegi oletatava lumeinimese karvadele DNA-testi saamaks teada, kellega tegelikult tegemist on.

Karvad pärinesid Himaalaja piirkonnast Ladakhist ja Buthanist, mis asub rohkem kui 1000 kilomeetri kaugusel idas.

Sykes võrdles DNA-testi tulemusi teiste loomade geneetikaga, mille kohta on andmed GenBank andmebaasis.

Sykes leidis, et lumeinimese karvadega tehtud test vastas sajaprotsendiliselt iidse jääkaru geneetikale. Iidse jääkaru jäänused pärinesid Norrast Svalbardist ning selle vanus on 40 000 – 120 000 aastat. Kaua aega tagasi olid jääkarud ja pruunkarud lähedaselt suguluses enne kui neist tekkisid erinevad liigid.

Sykes on veendunud, et Himaalajas nähtud olendid on tegelikult karud, kes on geneetiliselt segu jääkarust ja pruunkarust.

«DNA-test andis väga üllatava tulemuse. Samas peame uurimist jätkama, et tulemusi lõplikult kinnitada. See ei tähenda aga seda, et Himaalajas liiguvad ringi iidsed jääkarud. Seal võivad hoopis olla pruunkaru alaliigi esindajad, kes on geneetiliselt sarnased iidsete jääkarudega,» selgitas uurija.

Lisaks Himaalaja elanikele on lumeinimesi ja nende jalajälgi näinud ka mägironijad.

1951. aastal leidis lumeinimese jalajälje Briti mägironija Eric Shipton, kes oli teel Džomolungma baaslaagrisse.

1986. aastal nägi Tiibetis kummalist olendit legendaarne mägironija Reinhold Messner. Ta oli esimene, kes jõudis Džomolungma tippu ilma lisahapnikuta.

Tema enda tehtud uuring on sarnane Sykesi omaga. Ta leidis 300 aasta vanuse Tiibeti käsikirja, milles on kirjeldatud Chemot, mis on kohalikus keeles lumeinimene. Tekstis seisis «Lumeinimesed on erinevad karud, kes elavad ligipääsmatutel aladel mägedes».

Sykesi sõnul võivad lumeinimese fenomeni uskujatele geenitestid pettumuseks olla.

«Teadus ei lükka midagi kõrvale ega võta omaks enne, kui seda lõpuni tõestatud on. Just seda teeme ka meie,» nentis britt.

Sykes avaldab ka lumeinimese teemal raamatu «The Yeti Enigma: A DNA Detective Story», mis ilmub 2014. aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles