Seaküla Simson otsib Arvo Pärdi skulptuuri jaoks jalgratast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umbes sellist ratast, küll meeste oma, oleks skulptuurile malliks  vaja
Umbes sellist ratast, küll meeste oma, oleks skulptuurile malliks vaja Foto: Sille Annuk

Helilooja Arvo Pärdi 75. sünnipäeva tõttu septembris tellis Rakvere linnavalitsus skulptor Aivar «Seaküla» Simsonilt skulptuuri Pärdist poisikesena rattaga, mis pannakse linna keskväljakule.


Arvo Pärt on meenutanud, kuidas talle meeldis poisipõlves jalgrattal tiirutada linna keskväljakul olnud valjuhääldi ümbruses ja muusikat kuulata.

Kui Rakveres hakati arutama, kuidas maestro juubelit tähistada, käiski Simson välja idee, et teeme sellest rattaloost skulptuuri. Pärt on Rakveres üles kasvanud ja siin muusikakoolis õppinud.

Soni kandev, nelja nööbiga mantlis ja põlvpükstes poisi kuju tuleb pronksist, samuti ratas tema käekõrval. Skulptuuri juurde tuleb kõlar. Kujur teeb rattale toeka pakiraami, et lapsed saaksid sinna peale ronida ja koos vanematega pilti teha. «Midagi sellist, nagu on Tartus Vilde ja Wilde skulptuur,» võrdleb Simson valmivat skulptuuri teise kuulsa kujuga, kus inimestele meeldib kuulsate kirjanike vahele istuda ja endast pilt lasta teha.

Ratas, mida Simsonil malli võtmiseks vaja läheb, peaks olema 40-50ndatest ja meeste oma. Seda «prototüüpi» skulptuuri külge siiski ei tule. «Ah, tead kodarad võivad katki minna ja muud sellist,» põhjendab Simson. Kellel sellist ratast pakkuda on, saab selle toimetada Rakvere linnavalitsusse, soovitavalt 24. maiks.

Raha kuju jaoks on olemas ja avamine tuleb 11. septembril, kui maestro Arvo Pärdil on sünnipäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles