Nõia-Ints avas noorte silmad

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Ülemöödunud nädalal pidi Uhtna Avatud Noortekeskuses Lääne-Virumaal esinema loenguga «Selgeltnägijate tuleproovis» au ja kuulsust kogunud staarnõid Nõia-Ints. Kahjuks jäi oodatud loeng ära. Esialgu tundus, justkui oleks selle keelanud kohalik vallavalitsus. Hiljem selgus, et tegu oli lihtsalt arusaamatusega ning Ints pääses siiski nädal hiljem Rakvere noortele loengut pidama.

«Peale algselt tekkinud segadusi ja vale info levikut, saime vallas asjad omavahel selgeks räägitud ning plaanitud üritus Indrek Leiburiga siiski toimus,» kinnitas ka Uhtna noortekeskuse juhataja Ilja Golomb

«Peale selle, et Indrek pidi tulema Uhtna noortekeskusesse, käis ta enne koos vallavanemaga läbi ka Sõmeru ja Vaeküla noortekeskused. Kohtumisõhtu Indrekuga oli väga huvitav ning kohale tuli teda kuulama väga palju kohalikke noori.»

Millest Indrek noortele pajatas? 

Vähem kui tunniajalises vestluses saime teada palju uut ja huvitavat ning vaevalt peale sellist «silmade avamist», mida Indrek tegi ehk siis meile oma elust rääkis, tema elu enam kellegi jaoks eeskujuks on.

Isegi minul kui noorel meesnoorsootöötajal oli räige neid asju Indreku vanglaelust kuulata ja ka neid ette kujutada.

Millised olid Indreku põhiteemad, millest ta pajatas?

Vestluses noortega ja Indrek Leiburiga käsitlesime selliseid teemasid nagu halb kasvatus ja raske lapsepõlv, isa joomised ja tülid kodus, probleemid koolis ja esimesed kuriteod, halba kampa kuulumise vajadus ja sõprade ees esinemise vajadus, narkootikumid ja alkohol, elu vanglas ja tätoveeringud, hetkeelu vabaduses ja kollase ajakirjanduse kuulsus, telesaadetes osalemine ja tulevase elu visioon.

Samuti lubas Indrek meile, et kui ta oma elus veidi parema järje peale saab, siis tuleb ta meile uuesti külla, tõestamaks seda fakti, et ta ei ole enam pätt ega kurjategija.

Loodan tõsiselt, et nüüd soovivad kõik talle selles jõudu ja jaksu ning loodame, et Indrek peab oma sõna ning enam kunagi halvale teele ei satu.

Olgu siis Indreku elu kõikidele näidiseks, kes seadusi rikkuda armastavad ja targemate inimeste nõuandeid vahel kuulata ei soovi. Eriti pean silmas just noori inimesi.

Elu24 uuris ka Nõia-Intsu muljeid noortekeskustes käigust. 

Käisin siis lõpuks nendes noortekeskustes ära: Sõmeru noortekeskuses, siis Uhtna noortekeskuses ja lõpuks Vaeküla noortekeskuses.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev tuli mulle isiklikult Rakvere bussijaama vastu. Tee peal näitas vallavanem kohti, mis ta plaanib tulevikus korrastada ning uusi ja ilusaid kohti, mida veel juurde teha planeerib.

Ma ise olen ka sellises väikelinnas üles kasvanud nagu Võru linn. Peaaegu samasugune linn nagu Rakvere. Rakveres on muidugi rohkem rahvast kui Võrus.

Kuidas oli vastuvõtt Sõmeru noortekeskuses? 

Kui jõudsime Sõmeru noortekeskusse, siis seal võeti mind ilusti teretades vastu, kõik noored olid naerusuised ja hea tujus.

Hetkel on seal kapremont ja noortele tehakse kõik uued ruumid: rajatakse uus jõusaal ja puhkeruumid.

Millest noortele rääkisid?

Hakkasin noortele algul rääkima, kuidas mul algasid probleemid kodus, siis koolis juba käitumine ning mis järjest edasi juhtus. Sellest, kuidas kohtusin samasuguste teiste poistega, kellel olid samad poroobleemid kui mul.

Rääkisin, kuidas hakkasime juba varakult suitsetama, jooma ja kuritegusid tegema - varsatamised, peksmised, jne.

Lasin ka poistel endil küsida, mis neid huvitab. Rääkisime poistega mingi poolteist tundi, siis läks sõit edasi koos vallavanemaga Vaeküla noortekeskusesse. Seal võeti mind samuti väga viisakalt vastu. 

Kas noored võtsid Sind tõsiselt? 

Arvan, et läksin noortele korda. Kindlasti hakkas nii mõnigi tõsiselt mõtlema oma elu üle. Mina arvan, et võiks rohkem selliseid üritusi teha ja rääkida noortega nendel rasketel teemadel.

Sest minul omal ajal polnud üldse sellist asja ja me keegi ei teadnud, mis võivad olla tagajärjed, kui kaldud halvale teele. Jah, ja kui keegi räägib kõike, mis ta on läbi elanud ja kuidas on võimalik jääda ikka heale rajale ja mida peab selleks tegema ja mida ei tohi teha. Kohe kindlasti aitab see noori.

Soovin edu kõigile noortekeskuste juhatajatele ja tänan neid, et nad olid mind nõus kutsuma noortele külla! Ja kindlasti suured tänud vallavanem Peep Vassiljevile isiklikult! Vassiljev on väga meeldiv, viisakas ja abivalmis vallavanem, kes muretseb väga noorte tuleviku pärast.

Ärge käituge minu tegude järgi, käituge minu sõnade järgi! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles