Ingrid Lukas tuleb Šveitsist kooriga

, Viru Folk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Lukase ansambel.
Ingrid Lukase ansambel. Foto: Peeter Hütt

Šveitsis elav eestlanna Ingrid Lukase muusika juured on kindlalt Eestis.


Ingrid, Sinu muusikat on kirjeldatud kui une ja reaalsuse piirimail virvendavat põhjamaist jazzi, millel folgi ja popi mõjutused. Kuidas Sa ise oma muusikat iseloomustaksid, mis muusikat Sa viljeled?

Muusika, mida loon, on kindlasti põhjamaiste märkidega. Minu muusikas on palju lihtsust, ruumi ja vaikust. Inimesed on pärast kontserte öelnud, et see muusika on väga omanäoline. Jätkan sama stiili, kuigi olen varasemalt väga erinevaid muusikastiile harrastanud.

Mulle meeldib Björk'i ja Sigur Ros'i muusikat kuulata ja ehk nad on mingil määral mind mõjutanud. Oluline mõju on mulle Arvo Pärdi, Nik Bärtsch'i, Bugge Wesseltofti ja Sidsel Endreseni muusikal. Kõige enam tunnetan aga seost eesti folklooriga.

Kuigi elan juba üle kümne aasta Šveitsis, on minu juured siin, mis tähendab, et ka minu muusika juured on siin.

Kuidas sünnivad Sinu laulud ja kust Sa inspiratsiooni leiad?

See on hea küsimus. Laulud sünnivad siis, kui aeg on küps. Laulud on õhus, pean nad lihtsalt kinni püüdma ja vormi panema. Kuid alati ei ole ma ise nii kaugel, et oskan neid kuulda ja näha. Tavaliselt tulevad muusika ja tekst erineval ajal minu juurde.

Inspiratsioon tuleb elust ja inimestest, loodusest, igatsusest, huvitavatest sündmustest ja keerulistest suhetest. Või lihtsalt ühest ilusast hetkest. Kunagi ei tea, millal inspiratsioon sind näpistab.

Aga tuleb olla avatud!

Peale selle, et Sa muusik oled, tegeled Sa ka veel õpetamise ja koorijuhtimisega. Kumb neist Sulle endale südamelähedasem on ja rohkem korda läheb, või on muusika tegemine ning selle õpetamine Sinu elus võrdsel kohal?

Muusika loomine on mulle kindlasti südamelähedasem.
Õpetama hakkasin kaheksa aastat tagasi, et oma õpinguid finantseerida.

Nüüdseks olen õnnelik, et saan ühendada muusika loomise ja õpetamise.

Mul on vedanud, kuna minu õpilased on nii toredad ja säravad. Lauluõpetaja elukutse meeldib mulle väga.

Siiski on muusika loomisel ja esitamisel minu elus suurem kaal.

Milliseid laule Sa suvel Käsmus esitad. Kuuldavasti on laval Sinuga koos peale muusikute ka koor?

Esitame laule meie esimeselt plaadilt nimega INGRID LUKAS „We need to repeat".

Samuti on meil kavas uuemad laulud.

Zürichi linnavalitsus tegi mulle väga huvitava pakkumise esineda kontserdiga juuli lõpus Zürichi järve ääres, mille eesmärgiks on linna tutvustamine külalistele ja linnaelanikel lihtsalt mõnusalt koos olla. See projekt on mind kokku viinud toreda koori ja keelpillitrioga, kellega on kavas tulla ka Käsmu.

Koor ja keelpillitrio teevad asja väga võimsaks ja energeetiliseks.

Kuid püüan oma motole truuks jääda, mis inglise keeles kõlab „How little is enough?" Kui kõik hästi läheb, oleme kõik kohal ja Eesti publikul on võimalik sellest osa saada.

Ingrid Lukas

Ingrid Lukas on Eestis sündinud noor laulja ja pianist. Muusikaõpinguid alustas ta Tallinna Muusikakeskkoolis, kuid 10-aastaselt asus koos emaga elama Šveitsi.

Ingrid on teinud aktiivselt sporti, olles kooliaastatel üks parimaid noorujujaid oma uuel kodumaal. Põhiline aeg on kulunud muusikaõpingutele.

17aastaselt astus Ingrid Zürichi Muusikaakadeemiasse, mille lõpetas 2007. aastal jazz-pop-muusika lauljana ja muusikaõpetaja erialal. Ingrid Lukas kirjutab oma laulud põhiliselt ise.

Ingrid Lukas on osalenud erinevates muusikaprojektides. Aastatel 2005-2007 osales lasteteatri lavastuste muusikalisel kujundamisel ja laulis Zürichi draamateatris etendustes „Peeter Paan" ja „Cinderella".

Ingrid on eksperimenteerinud oma väljundit otsides mitmesugustes muusikakollektiivides, aga ka soololauljana Šveitsis, Prantsusmaal, Itaalias ja Saksamaal esinedes.

Ingrid on arvamusel, et seda erilist - oma mina, mis eristaks teda teistest muusikutest - ei olegi nii kerge leida. Kui varem on Zürichi ajalehed Ingridit võrrelnud Björkiga, siis nüüd on noor laulja leidnud oma niši, mis asub kusagil popi, jazzi ja eesti folgi piirimail.

Ingrid peab end väga õnnelikuks inimeseks, sest tal on kaks kodu, üks Šveitsis ja teine Eestis.

Ingridil on õpilased, keda koolitada, ansambel ja sõbrad, kellega koos musitseerida ja loomulikult muusika, mida ta väga armastab.

„Oma muusikaotsingute teel on mind mõjutanud Arvo Pärdi ja Björki muusika, samuti eesti regilaulud," on lauljatar öelnud.

Ingrid esineb Viru Folgil keelpillitrioga (viiul, vioola ja tšello).

Teda saadab 13-liikmeline koor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles