Sõmeru valla noortele on loengut pidamas käinud nii Võsapets kui ka endine narkomaan Villy Võrk

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helina ja Võsapets
Helina ja Võsapets Foto: Lugejapilt

 

Sõmeru vallas loodi esimene noortekeskus 2000.aastal Sõmeru alevikus. Edasi tekkisid noortekeskused veel Roodeväljal, Vaekülas, Ubjas, Uhtnas ja Näpil.  Algul nimetati valla noortekeskusi noortetubadeks, sest just nii väikesed nad tekkides olidki. Minimaalne eelarve, osalise tööajaga noorsootöötajad, kogemuste puudumine, noortekeskuste visiooni otsimine, vallaelanike kahtlev suhtumine. Selline oli noortekeskuste algus Sõmeru vallas, mis ei erine üldisest pildist sel ajal kogu Eestis.


Rahvaarvult kuulub Sõmeru vald Eesti keskmise suurusega valdade hulka. Sõmeru vallas elab seisuga 1.jaanuar 2010.a. 3790 elanikku. Nendest umbes 25% on lapsed ja noored vanuses 0 – 18.a , tööealised 60% ja pensionärid 15%. Sõmeru viimaste aastate iibe saldo on olnud positiivne. Sõmeru vallas on noor ja elujõuline elanikkond..

Just see, et 25 %  Sõmeru valla elanikkonnast on alla 18-aastased, on tinginud suurema tähelepanu pööramise noortele. Valla üheks prioriteediks on haridus ja noored. Vald seisab selle eest, et oleks piisavalt lasteaiakohti, et haridustee oleks kättesaadav kõigile valla noortele, et noorte vaba aeg oleks sisustatud arendavate tegevustega, et vallas tekiks ja säiliks töökohti ja ettevõtteid, mis on otse seotud nii perede kui ka laste heaoluga. Vald rahastab huvihariduse omandamist väljaspool Sõmerut asuvates huvikoolides ja leiab igal aastal võimalusi noori toetada spordivõistlustel ja kontsertreisidel osalemisel Eestis ja väljaspool.

Sõmeru valla noortekeskused on tänaseks saavutanud teatud stabiilsuse. See tähendab kindlate motiveeritud noorsootöötajate olemasolu ja noori, kes on huvitatud noortekeskustes käimisest. Kõikides Sõmeru valla noortekeskustes on piisavalt vahendeid, mida noored saavad kasutada. On suured ja väikesed lauamängud, arvutid internetiga, televiisorid, raadiod, poksikotid, digifotoaparaadid. Projektipõhiselt on muretsetud erinevatesse noortekeskustesse Wii-konsoolid, Play Station 2 konsoolid, elektroonilised tantsumatid, videokaamera, tööriistakomplektid, õmblusmasinad, triikrauad, triikimislauad, suured LEGO-konstruktorid jpm. 
Faktid kinnitavad, et kuritegevus Sõmeru valla noorte hulgas on noortekeskuste algusaastatega võrreldes vähenenud poole võrra.



Sõmeru valla noortekeskusi külastab väga palju selliseid noori, kellel puudub koolis huvi õppimise vastu, kes ei taha või ei saa käia huviringides, kel puudub soe ja turvaline kodu jms.

Paremaks noorsootöö koordineerimiseks moodustati Sõmeru valda 2008. aasta algul ka noorsootööspetsialisti koht.

SÕMERU VALLA NOORSOOTÖÖ

Sõmeru vald korraldab igal suvel valla noortele päevalaagreid ja projektlaagreid – nii abivajavate perede lastele kui ka teemalaagreid. Igal suvel ja vahel ka teistel koolivaheaegadel toimuvad akvarellilaagrid, kus vabakutseline kunstnik Gennadi Lapin õpetab Sõmeru noortele akvarellikunsti.

Paar aastat tagasi toimus Sõmeru valla noorte kunstilaager hoopis Norras, kus noored maalisid Gennadi Lapini juhendamisel nii kõrgel mägedes, et seal kasvas vaid sammal kivide vahel. Vabakutselisel õpetajal ei ole mitte ühtegi teist noortegruppi Eestis.
Ka eeloleval suvel on plaanis kunstilaager korraldada.

Sagedased on Sõmerul noortele professionaalsete instruktorite poolt korraldatavad ellujäämiskursused. Kus veel, kui mitte 24 tundi metsas ilma internetita, kaasavõetud krõpsude ja limonaadita, telefonilevita, ilma oma sooja voodita saavad noored aru, et nad ei olegi maailma nabad.

Et saada süüa ja juua, et leida sooja ja turvalisust tuleb ka ise liigutama hakata ja midagi ära teha. Rääkimata oskusest suhelda. Kursused ei ole noortele negatiivse kogemuse saamiseks, vaid õppimiseks, kuidas ellu jääda.

Et osata käituda kriisisituatsioonis, et eksides paanikasse mitte sattuda, et olla enesekindlam. See, mis on metsas läbi elatud, tuleb kindlasti  kasuks ka linnaolukorras.

Sõmeru vallas tunnustatakse iga aasta alguses eelmise aasta tublisid noorti. Tunnustust vääriva noore tegevuse kirjutab ankeeti teine noor, noorsootöötaja või keegi kolmas täiskavanu. Tunnustamise tingimus on, et noori tunnustatakse tegevuse eest väljaspool kodu-, kooli-ja huvitegevust.

Nii saavad tunnustust  ka need noored, kellel ei edene koolis õppimine, kelle vanematel ei ole raha tasuda huvikoolides käimise eest, kes ei ole spordis esikümne hulgas, aga kes aitavad naabri koera üles otsida ja koju tagasi tuua; kes aitavad noortekeskusesse ahjude kütmiseks puid sisse tuua, et kõigil oleks soe ja mõnus; kes on niipalju positiivsemaks muutnud, et ka kõik teised seda märkavad.

Tunnustusüritus viiakse läbi sellistes kohtades, mis noori huvitavad ja mis neile ka midagi juurde annavad. Sel aastal toimus tunnustamine Tartus, kus kõigepealt mängiti Megazone´s laserrelvadega taktikamängu, seejärel käidi 4D kinos ja AHHAA keskuses.

Üle-eelmisel aastal toimus tunnustamisüritus Mädapea Mõisas koos Rakvere Teatrist laenutatud kostüümide ja sellele stiilile iseloomulike tantsude õpetamisega.

Noortekeskustes on populaarsed kohtumisõhtud, kuhu kutsutakse rääkima inimesi oma vallast ja mujalt. Eesmärgiks on tuua noortele lähemale erinevaid ameteid, erinevate probleemide käsitlusi, erinevaid inimesi erinevate arusaamistega.

Nii on käinud Sõmeru noortega kohtumas meedias tuntud Peeter Võsa, endine narkomaan Villy Võrk, filmi  «Klass» osatäitja Vallo Kirs ja filmi produtsent Gerda Kordemets, K& F Rahvusvaheline Sumokool, filatelist ja mündikoguja Samuel Golomb, Rakvere linnapea Rannar Vassiljev ja teised huvitavad tegelased.

Uhtna Noortekeskusel on oma kodulehekülg, kus on üleval kõik nende viimase aasta tegemised ja kohtumised http://uhtnank.edicypages.com/ 

Samuti avas hiljuti oma interneti kodulehekülje ka Näpi Noortekeskus aadressil : http://napinoor.edicypages.com

Sel kevadel ehitasid Roodevälja noored kuldnokkadele pesakaste. Väikestele poistele oli see suur pingutus. Abiks oli noortele vabatahtlik, kes aitas pesakastidele lennuava sisse lõigata ja pesakastid ka üles panna.

Roodevälja noored soovivad varjupaiga koertele kuudipatju õmblema hakata. Täidiseks on plaanis panna õled, sest tehismaterjalid on külmad.

Ubja noored valmistasid eelmisel aastal Sõmeru vallas asuvasse koduloomade varjupaika kassipesasid. Ise viidi need ka kohale ja tehti tutvust varjupaiga elanikega.

Ubja Noortekeskuses toimus pikka aega laste taimeseade ring. Noored lilleseadjad on osalenud mitmetel laste lilleseadevõistlustel ja võitnud auhinnalisi kohti.

Ühiselt kõigi Sõmeru valla  noortekeskuste  noortega on käidud  Tallinnas Nõmme seikluspargis, Jõhvis asuvas uues vanglahoones, Tallinna ajaloolistes maa-alustes käikudes ja mängitud taktikamängu paintball. Lisaks sellele on väljasõite korraldanud noortekeskused ka individuaalselt.

Sõmeru valla noortekeskused võtavad vastu ka praktikante nii Eestist kui välismaalt. Moedemonstratsiooni-projekti valmistasid Ubja ja Sõmeru noortega ette kaks vahvat praktikanti Walesist.

Paintballi mängu jaoks korrastati suur mahajäetud laut Ubjas koos kolme Saksa praktikandiga. Aasta on olnud Sõmeru vallas Euroopa Vabatahtliku Teenistuse vabatahtlik Ukrainast.

Väga tugev külg enamuses Sõmeru valla noortekeskustes on käeline tegevus. Noored meisterdavad savi, maalivad siidi ja klaasi, valmistavad seepi ja küünlaid, kaunistavad keraamikat, vildivad ja teevad muudki. Väga populaarne on toiduvalmistamine. Noored õpivad kodunduse raames, kuidas ise süüa teha. Eriti rõõmsaks teeb asjaolu, et osaleb ka palju poisse.

Igal aastal võtavad noortekeskused osa ka oma piirkonna heakorrapäevadest, koristustalgutest ja «Teeme ära!» aktsioonist.

Sõmeru valla noortekeskustes on üldiseks tavaks, et ei osteta ruumidesse uus mööbel, vaid muretsetakse kasutatud esemed. Noored puhastavad, lihvivad ja värvivad need ning saadakse põnev «uus» noortepärane sisustus. Mõte on selles, et lisaks töövõtete õppimisele  noor hoiab ja säilitab seda, mida on oma kätega teinud.

2009.aasta sügisel läks Sõmeru vallas käima õpilasfirmade projekt, kus 25 täiskasvanut said koolitusel õiguse juhendada õpilasfirma tegevust. Sõmeru Noortekeskusesse tekkis õpilasfirma FUNKY, kes trükib T-särkidele erinevaid tekste, pilte ja logosid.

Näpi Noortekeskuse minifirma PUH õmbleb reisipatju, mida on hea kasutada väliüritustel  istumise alla panemiseks. Patjadel on ka salataskud rahakoti hoidmiseks. Minifirma PUH sai 12.-13.veebruaril 2010 Tallinnas Kristiine keskuses toimunud Eesti õpilasfirmade laadal parima minifirma nimetuse.

Vallas toimuvad suured muudatused. Sõmerul ehitatakse uut multifunktsionaalset hoonet, kuhu kolib sel suvel nii Sõmeru klubi, vallavalitsus, raamatukogu kui ka  päevakeskus.

Sõmeru klubi vana maja jääb Sõmeru noortekeskusele ja seal algab 1.maist 2010.a suur remont, mille käigus uuendatakse kogu maja. Hoone esimese korruse koridori tuleb noortepark, mis hakkab meenutama õueparki. Seal on pargipingid, pargivalgustid, kunstmuru, kiviteed ja lagi hakkab meenutama taevast. Mõttes on ka seinale maalida looduspilt ja sellest kujundada panoraam ehk selline pilt, mis läheb üle tegelikuks noortepargiks.

2009.a. alguses  andis Sõmeru Vallavalitsus Vaeküla noortekeskuse üle mittetulundusühingule.

30.mail 2010.a toimub teist korda Sõmeru noortepäev.  2010.a sügisesse on plaanitud noorteprojektide kogemusmess «Tegus Noor 2010» Sõmeru uues noortekeskuses.

Sõmeru valla noortekeskused teevad koostööd ka paljude erinevate organisatsioonidega nii erasektoris, avalikus kui ka kolmandas sektoris. Ja nii võib Sõmeru valla noorte tegemistest veel pikalt-pikalt  kirjutada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles