Viikna soovib luua Eesti rahvustsirkuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsirkuse Tuuri korraldaja Lauri Viikna tegi kultuuriministeeriumile ettepaneku luua Eestisse riiklik tsirkus.
Tsirkuse Tuuri korraldaja Lauri Viikna tegi kultuuriministeeriumile ettepaneku luua Eestisse riiklik tsirkus. Foto: Erakogu

Tsirkuse Tuuri korraldaja Viikna on nõuks võtnud kultuuriministeeriumilt abi paluda ja luua rahvustsirkuse Estonia, mis koondaks parimad kodumaised artistid ja eksootilisemad loomad.



Rahvustsirkuse eesmärk on Viikna sõnul edendada Eesti rahvuslikku tsirkusekultuuri, propageerida ja tutvustada seda Eestis ning välismaal. «Endises Nõukogude Liidus oli Eesti ainuke liiduvabariik, kus puudus oma tsirkus,» kirjutas Viikna oma pöördumises kultuuriminister Laine Jänesele.

«Parem pole olukord ka nüüd, kui Euroopas on Eesti peaaegu ainuke riik, kellel oma rahvustsirkus puudub,» lisas Viikna ja lõpetas pöördumise tuntud kirjanikule ja tõlkijale viidates: «Jaan Kaplinski kirjutab: «Meil on rahvusteater, rahvusooper, rahvusraamatukogu, rahvusmeeskoor, rahvusülikool, puudub aga rahvustsirkus, mille asutamiseks pole riigi eelarves seni raha leidunud.»»

Kultuuriministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Ave Toots-Erelti sõnul ministeerium menetleb seda taotlust, kuid seisukoha kujundamine võtab aega. Kuna Viikna palve suhtes pole otsust langetatud, ei soovinud ta täpsemalt kommenteerida rahvustsirkuse loomise võimalikkust.

Viikna sõnul on rahvustsirkuse loomise jaoks viimane aeg, sest on olemas nii soov seda rajada kui ka publiku nõudlus. «Tallinnas ehitatakse kalleid kontserdisaale ja pannakse sadu miljoneid magama, aga mina ei ole kunagi mingit raha küsinud ega saanud,» tõdes Viikna. «Aga kui kultuuriministeerium leiab, et Eesti tsirkus vajab edendamist, siis on mul edaspidi kindlasti mingit abi vaja.»

Kui kõik Viikna plaanide kohaselt läheb ja riik raha annab, kavatseb mees hakata koolitama ja arendama tsirkuseartiste ja -loomi ning plaanib tulevikus ehitada ka statsionaarse tsirkusemaja.

«Rahvustsirkuse loomine ei käi üleöö – see on pikaajaline protsess, mis võib kesta aastaid,» kinnitas ta ning lisas, et tsirkus on lihtsatele inimestele vaata et tähtsamgi kui mõni peen kultuurisündmus. Ja seda nii eestlaste kui venelaste seas. «Aga kõige rohkem külastataks meid muidugi Narvas, Kohtla-Järvel ja Jõhvis,» lisas ta.

Rahvustsirkuse nime on Lauri Viikna juba välja mõelnud – Estonia. Nimevalikut põhjendas Viikna sellega, et see kõlab väärikalt ning ka Soome rahvustsirkus kannab nime Sirkus Finlandia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles