Jazzklubis kõlavad Ott Arderi sõnad

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helin-Mari Arder.
Helin-Mari Arder. Foto: Erakogu

Sel reedel, 23. aprillil musitseerib Endla Jazzklubis Helin-Mari Arderi kvartett kavaga "Aeg ei peatu", millel kõlavad laulud Ott Arderi sõnadele.


Jazzklubi eestvedaja Ülle Jantsoni teatel on armastatud luuletaja ja laulusõnade looja Ott Arderi tekstidele kirjutanud laule paljud tema kaasaegsed muusikud: Tõnis Mägi, Rein Rannap, Urmas Alender, Jaan Arder, Tõnu Aare jt.

"Paljud tema lauludest on omandanud pea rahvapärandiga võrreldava tuntuse, kuid on ka neid, mida vähem teatakse," märkis Jantson. "Luuletaja vennatütar Helin-Mari Arder esitab neist lauludest oma valiku, mis pakub kuulajale nii äratundmis- kui avastamisrõõmu."

Helin-Mari Arder on võitnud kuulajate poolehoiu oma lihtsa ja südamliku laulustiiliga. Peale jazz-muusika on talle südamelähedased eesti autorid, bossanova ja samba, kuid ka prantsuse šansoon. Samuti kirjutab ta ise laule, neist tuntuim on "Väike päike".

Arderi kaasmuusikud löövad professionaalsetele jazz-muusikutele kohaselt kaasa paljudes koosseisudes ja ettevõtmistes. Trompetimängija ja kitarrist Teet Raik õpetab noori muusikuid Eesti muusikaakadeemias ja Viljandi kultuuriakadeemias.

Samaaegselt tegeleb ta heliloomingu ja arranžeerimisõpingutega Helsingi pop-jazz'i kõrgkoolis Stadia ning esineb eri koosseisudega (Ajavares, Ara Yaralyan trio jt).

Kitarrist Mart Soo õpetab Eesti muusikaakadeemias ja Georg Otsa nimelises muusikakoolis. Peale Weekend Guitar Trio on ta hinnatud muusik paljudes improvisatsioonilise muusika projektides.

Löökriistadel näeb reedel Aleksandra Anstali, kes on nõutud perkussionist arvukates koosseisudes (sh ansamblis Helletused). Ta kirjutab muusikat ja on viimaste aastate jooksul end sageli täiendanud välismaa ülikoolides.

Ara Yaralyan on stiililiselt mitmekülgne muusik, kelle bassimäng toetab paljusid soliste ja koosseisusid (Tõnis Mägi, vennad Johansonid, Hedvig Hanson, Oleg Pissarenko jpt). Kõige paremini saab tema stiili iseloomustada ta enda muusikaliste eeskujude põhjal, kelleks on Brad Mehldau, Larry Grenadier, Marc Johnson, Avishai Cohen ja Reid Anderson. Ara tegeleb heliloominguga, saades inspiratsiooni oma sünnimaa Armeenia rahvamuusikast ja klassikalise muusika heliloojatelt. Ta on lõpetamas jazz-muusika õpinguid Eesti muusika- ja teatriakadeemias.

Jazzklubi algab Endla Teatrikohvikus reedel kell 21.30 ja on kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles