Londonist leiti Shakespeare`i aegse teatri jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londonis paljastusid Shakespeare`i aegse teatri jäänused
Londonis paljastusid Shakespeare`i aegse teatri jäänused Foto: AFP / Scanpix

Briti arheoloogide sõnul võisid nad leida kuulsa Inglise näitekirjaniku William Shakespeare`i aegse teatri jäänused.

Arheoloogid oletavad, et selle teatri laval said esmaesituse ka Shakespeare`i varased näidendid nagu «Veneetsia kaupmees» ning «Romeo ja Julia», edastab AP.

The Theatre all tuntud meelelahutuskoha jäänused tulid päevavalgele ehitustööde käigus. Arheoloogide sõnul oli teatri leidmine suur üllatus.

«See tundus esialgu üsna uskumatu, mõtlesime, et see ei saa tõsi olla. Uurisime leidu lähemalt ja leidsime ehitise jäänused, mis viitasid, et tegemist võib olla kunagise kuulsa teatriga,» sõnas arheoloog Jo Lyon.

Lyoni sõnul oli arheoloogidel teada, et selle teatri jäänused võivad säilinud olla, kuid neil ei olnud andmeid, kus täpselt.

«Meil ei olnud täpne koht teada, ainult üldsõnaline kirjeldus. Kuid kui nägime välja kaevatud ehitise kuju, saime kohe aru, et tegemist võib olla kunagise kuulsa teatriga,» lisas arheoloog.

Ajalooallikate andmetel ehitati The Theatre 1576. aastal, Shakespeare`i trupp mängis selle teatri laval 1590. aastatel.

Lisaks nimetatud teatrile, mängiti Shakespeare`i näidendeid ka Rose`i ja Globe`i nime kandvates teatrites.

Rose`i teatri asukoht leiti 1989. aastal Bankside`ist ja  Globe asus seal lähedal. Globe`ist ehitati originaalkoha lähedale koopia, mis avati 1997. aastal.

1593. aastal liitus Shakespeare selle aja kõige populaarsema teatritrupiga, mis kandis nime Lord Chamberlain’s men, aastast 1603 King’s men.

Maa-ala, kuhu The Theatre püstitati, ei kuulunud Shakespeare`i trupile, kuid materjal, millest see ehitati, oli nende oma.  Nad lihtsalt lasid selle kerged puidust osad tükk-tüki haaval lahti võtta ja teises kohas uuesti üles panna. Uues kohas sai see nimeks Globe.

Arheoloogide sõnul leidsid nad The Theatre`i esialgse asupaiga.

«Teatri ja lava suurus mõjutas otseselt näitemängude kirjutamist. Näitekirjanik pidi jälgima, et tegevus lavale ikka ära mahuks,» selgitas Shakespeare`i uurija Martin Wiggins.

Arheoloogide sõnul ei ole võimalik kõiki The Theatre`i jäänuseid välja kaevata, kuna need on teiste ehitiste all. Samas rõhutasid nad seda, et kuna Shakespeare`i aegse teatri juures kõrgub tänapäevane teater, siis on see ajalooline paik kaitstud.

William Shakespeare (1564  - 1616) oli Inglise näitekirjanik. Sündis Stratford-upon-Avonis. Shakespeare kirjutas ilmekate karakterite, nõtke lavatajuga tragöödiaid («Romeo ja Julia», «Hamlet», «Othello», «Kuningas Lear», «Macbeth», niinimetatud Rooma tragöödiaid («Antonius ja Kleopatra»), komöödiaid («Suveöö unenägu», «Veneetsia kaupmees»), ajalookroonikaid («Henry IV»), tragikomöödiaid («Torm»), poeeme ja sonette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles