Jazzkaar toob pärnakateni kaks kontserti

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirtana Rasa.
Kirtana Rasa. Foto: Erakogu

Üle-eestilise "Jazzkaare" kümnetest muusikasündmustest jõuab Pärnu publikuni kaks eriilmelist kontserti:  jüripäeval kuuleb Endla Küünis ansambel Kirtana Rasa muusikat ja 29. aprillil esineb kontserdimaja kammersaalis Vaiko Epliku ja Kristjan Randalu tandem,

Reedel, 22. aprillil kell 19 esineb Endla Küünis ansambel Kirtana Rasa.

Ansambel Kirtana Rasa sündis 2002. aastal ansambliliikmete ühisest huvist india filosoofia, jooga ning veedaliku kultuuri vastu. Klassikaliste raagade, india rahvalaulude ja templimuusika juurest liiguti originaalloomingu suunas. India mõjude kõrval otsitakse üha uusi impulsse teistest kultuuridest.

Kollektiivi kuuluva Kadi Uibo sõnul kõlavad Kirtana Rasa muusikas lõunamaine soojus ning põhjamaine kargus.

„Kasutame India, Aafrika ja Indoneesia instrumente," rääkis Uibo. „Oleme inspiratsiooni saanud loodusjõudude lihtsast vägevusest ja elust. Meie laulud on peamiselt eestikeelsed, kuid repertuaari kuulub ka vene- ja prantsuskeelseid lugusid. Koos oma kuulajatega teeme seiklusterohke ja rõõmsa rännaku."

Uibo sõnul armastab ta rütme ja kõikvõimalikke trumme. Ta laulab, mängib harmooniumi ja komponeerib muusikat.

Oma rännakutel Indiasse on alati mänginud koos kohalike muusikutega ning sel viisil india muusikat õppinud.

Ansambli teinegi liige Kaushalya harrastab enam kui üht muusikalist eneseväljendusviisi. Ta laulab, mängib viiulit, basskitarri, santoori ja kirjutab muusikat.

Kaushalyale meeldib mediteerida ning veeta aega metsas, kuulates tuule laulu ja vaadates mere tantsu.

Bändi kuuluv Aleksandr Kardaš mängib dšembet (Aafrika trumm) ja tablat (India trumm), ka basskitarr on tema suur armastus. Kardaš on mänginud löökpille metal-bändides, nüüd rakendab kogu oma metsikuse Kirtana Rasa bändikaaslaste õrna naiselikkuse tasakaalustamiseks.

Eesti muusika- ja teatriakadeemia lõpetanud saksofonist Krista Joonase peamiseks instrumendiks on viimastel aastatel saanud bambusflööt - bansuri.

Jazzkaar toob Pärnusse teisegi kontserdi.

Omamoodi rokimehe Epliku ja isikupärase jazz-pianisti Randalu loominguline sünergia sai alguse kohtumisest Vabaduse väljakul. Ühel oli kaasas kitarr ja tee järgmise klaverini polnud kuigi pikk. Ilmnes ühine arusaam, et muusikat luuakse kuulates.

„Põhjamaa tähed löövad hõõguma! Meie instrumendid on kõrvad ja me ei karda neid kasutada," väitis Eplik.

Kristjan Randalu on võitnud muusikaauhindu Saksamaal ning mainekal Montreux' jazz'ifestivalil. Ta on esinenud koos paljude USA, Inglismaal ja Saksamaa jazz'itippudega.

Vaiko Eplik on alates 2006. aastast teinud üsna edukat soolokarjääri, pälvides nii kriitikute kui publiku heakskiidu oma kodussalvestatud plaatidega (kus ta enamikku pillidest ise mängib) ning tihti improvisatsiooniliste Eliidi kontsertidega (mille koosseis tihti varieerub).

Epliku ja Randalu kontsert toimub neljapäeval, 29. aprillil kell 19 Pärnu kontserdimaja kammersaalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles