Apollo 11 dokumentide eest maksti üle 150 000 dollari

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apollo 11 embleem, mille on astronautide allkirjad
Apollo 11 embleem, mille on astronautide allkirjad Foto: SCANPIX

USAs New Yorgis Bonhami oksjonimaja oksjonil müüdi 1969. aasta Apollo 11 Kuu lennu dokumendid  üle 150 000 dollari eest.

Dokumentidel on astronaut Neil Armstrongi allkiri ning ta kuulsad sõnad: «Väike samm inimesele, kuid hiigelhüpe inimkonnale», kirjutab AFP.

Armstrongi sõnu on alati tsiteeritud kui «one small step for man», kuid ta ise on rõhutanud, et lause oli tegelikult «one small step for a man».

2006. aastal tehtud arvutianalüüs Armstrongi lausest näitas, et seal oli ka artikkel a.

Oksjonil müüdi ka astronaut Michael Collinsile kuulunud Apollo 11 lennu embleem. Sellel on nii Collinsi, Armstrongi kui ka Buzz Aldrini allkirjad. Selle eest maksti 85 680 dollarit.

1970. aastal toimunud Apollo 13 lennu ohuolukordades tegutsemise eeskirjade eest aga käidi välja 46 240 dollarit.  Apollo 13 pidi tegema Apollo programmi kolmanda Kuu pinnale maanduva lennu, kuid see jäi lõhkenud hapnikumahuti tõttu ära.

Apollo 11 oli kosmoselaev, mis viis esimese inimese Kuu pinnale. Ta sooritas Apollo programmi viienda mehitatud lennu, sealhulgas kolmanda mehitatud lennu Kuu orbiidile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles