Rändrohutirtsud vallutasid Ida-Austraalia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändrohutirts
Rändrohutirts Foto: Wikipedia.org

Pärast hiljutisi üleujutusi vallutasid Ida-Austraalias Hispaania suuruse ala rändrohutirtsud, hävitades kõike oma teel.

Austraalia rändrohutirtsude hävitamise komitee juht Chris Adriaansen sõnas, et kiiresti paljunevate tirtsude parved ulatuvad Queenslandist kuni Melbourne`i ja Adelaide`ni, olles vallutanud ligi 500 000 ruutkilomeetri suuruse ala, kirjutab news.com.au.

Adriaanseni sõnul on rändrohutirtsude puhul tegemist laiaulatusliku «katkuga».

Kohalike farmerite kinnitusel on rohutirtsud oma teel hävitanud tuhandeid hektareid saaki ning kahjustanud rohumaid ning aedasid.

«Ühel farmeril tehti 400 hektari suurusel alal puhas töö. Ta peab kõik uuesti külvama, kuna rohutirtsudest jäi maha must maa,» sõnas agronoom Graham Falconer.

Adriaanseni sõnul algab järgmistel kuudel rändrohutirtsude paljunemisperiood.

«Septembri keskpaigast kuni oktoobri lõpuni peame olema valmis rändrohutirtsude uueks invasiooniks, sest siis lähevad noored tirtsud liikvele,» lisas Adriaansen.

Arvatakse, et rändrohutirtsud liiguvad ka Lõuna-Queenslandi ja News South Walesi, kus pärast pikka põuaperioodi on olnud tugevad vihmasajud ja üleujutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles