Millest räägivad sinu sõrmeküüned?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste konkursside seas leiab ilumessil aset ka küünetehnikute võistlus.
Teiste konkursside seas leiab ilumessil aset ka küünetehnikute võistlus. Foto: Panther Media/Scanpix

Mitte alati ei tähenda valged täpid või katkised küüneservad haigusi. Mida sõrmeküüned veel reeta võivad?


Meestel on asi enamasti lihtne: nad lõikavad küüned maha ja viilivad teravad nurgad ümaramaks ning ongi valmis. Õrnem sugu seevastu pühendab küüntele hea hulga väärtuslikku iluaega.

Naised kasutavad tihti eraldi küünekääre ja erinevaid viile, rääkimata õlidest, kreemidest ja lakkidest.

Apotheken Umschau on välja toonud ka mõned küüntega seotud iseärasused ning nende võimaliku tähenduse.

Piki- või ristivaod

Kui küüsi vastu valgust vaadata, võib neil näha peeneid, piki küünt jooksvaid triibukesi või vagusid. Sellist küünestruktuuri esineb paljudel ning tegu on täiesti ohutu ja normaalse vananemisprotsessiga, mis näitab küpsust. Mida vanem on inimene, seda sagedamini esineb tal küüntel pikivaokesi.

Mõnede ekspertide arvates tekib selline küünestruktuur ka siis, kui inimene pidevalt vedelikupuuduse all kannatab, sestap tuleks juua küllaldaselt.

Küünel olev ristivagu näitab, et küüne kasv oli mingil hetkel häiritud. Selliseid vagusid võib ilmneda näiteks mõne gripilaadse viiruse tagajärjel.

Sageli on horisontaalsetes triipudes süüdi ka vale maniküür. Sel juhul tasuks oma hooldustavad üle vaadata ning vajadusel kosmeetikult nõu küsima.

Sihverplaat ja lusikas

Kui sõrmeküüs on tugevalt ülespoole kumer, kutsutakse seda kella sihverplaadi küüneks. Kui sellele lisaks on ka sõrmeotsad laiemad, võib see viidata südame- või kopsuhaigusele. Sest kui nende organitega midagi viltu on, halveneb ka sõrmede ja küünte hapnikuvarustus, hakkab vohama sidekude, muutes need esiletungivamaks. Kui sõrmeküünte muutus on toimunud järsku, tasuks nõu pidada arstiga.

Kui aga küüs sissepoole kaardu vajub ning küüneserv ülespoole kaardub, siis kutsutakse seda lusika-küüneks. Selline küünekuju võib anda märku rauapuudusest, mistõttu võiks jällegi arstiga konsulteerida.

Murduvad servad

Küüned on kõvad ja murduvad? Tõenäoliselt pesed liiga tihti seebiga käsi. See kuivatab nii nahka kui küüsi. Rasvased kreemid muudavad küll naha uuesti pehmeks, kuid küüntel erilisi imesid korda ei saada.

Küünte turgutamiseks võid pisikesse kausikesse natuke oliiviõli kallata ja sõrmeotsi kümmekond minutit õli sees hoida.

Mõnikord on kuivades küüntes süüdi ka küünelakieemaldaja, mis niiskuse välja imeb.

Haprad küüned võivad viidata ka puudulikule toitumisele ja söömishäiretele.

Valged täpid ja kollane värvus

Terve sõrmeküüs on õrnalt roosakas ja mati läikega. Esineb ka valgeid «pilvekesi», mis tasapisi küüneserva poole liiguvad. Valgeid täppe tekitavad näiteks pisemad vigastused, löögid või ka maniküür.

Sinakasmustad laigud on tuttavad neile, kes endale haamriga sõrme pihta löönud. Sellised verevalumid kasvavad välja ning kaovad ise.

Kui aga sõrmeküünel olev must laik kuidagi kaduda ei taha, siis võib halvemal juhul olla tegemist ka nahavähiga, mistõttu tasuks alati nahaarstiga konsulteerida.

Kollakas värvus võib tihti viidata küüneseenele. Eriti kui küüneplaat samal ajal pakseneb ning küüneserv kergesti murduma hakkab. Küüneseen nõuab aga pikaajalist ravi. Küüned võivad kollaseks muutuda ka mõne kopsuhaiguse korral ning muidugi suitsetajatel.
Väikesed lohud võivad küüntesse tekkida psoriaasi korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles