Teadlased leiutasid targa piimakannu

Piimavuntsid.

FOTO: Panther Media/Scanpix

Kuidas ilma maitsmata teada saada, kas piim on värske või hakkab juba hapuks minema?


Briti meierei Cravendale teab vastust, kirjutab Ny Teknik. Piima värskust aitab kontrollida väga lihtne meetod.

Uurides lähemalt bakterite hingeelu, mis piima hapnema panevad, täheldati, et lihtne pH-indikaator näitab, kui värske piimaga on tegu.

Niisiis paigutasid teadlased ühe taolise indikaatori piimakannu sisse ning ühendasid selle väikese näiduaknakesega. Kui piim on joogikõlbulik, on kannul kiri «fresh» ehk värske. Kui mitte, ilmub sinna kiri «sour» ehk hapu.

Esialgu pole teada, kas taolist piimakannu ka poodides müüma hakatakse ning kui palju see sel juhul maksta võiks.

Targa piimakannu pilti näed SIIT.

Tagasi üles