Sibeliuse akadeemia õppejõud annavad Eliisabeti kirikus kontserdi

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eliisabeti kirik.
Eliisabeti kirik. Foto: Ants Liigus

Pühapäeval, 18. aprillil kell 11.30 Pärnu Eiisabeti kirikus toimuval eesti-soome vaimuliku muusika kontserdil kõlab tänapäeval loodud psalmimuusika, kontserdil esinevad Sibeliuse akadeemia õppejõud.


Üles astuvad Juhani Haapasalo, Erkki Rajamäki ning Tartu Maarja koguduse kirikumuusik Elke Unt. Kontserdil kõlavad Juhani Haapasalo ja Elke Undi psalmid.



Elke Undi selgituse kohaselt on kontserdi taustalooks pikaajaline koostöö. “Mõlema maa kiriku jumalateenistused on läbi teinud uuendusi, Soomes varem ja Eestis hiljem,” rääkis Unt, kelle sõnul on Haapasalo olnud üks juhtivaid figuure Soome kiriku jumalateenistusmuusika uuendusprotsessides ja tema töö mõju on ulatunud ta õpilaste kaudu Eestisse.



Juhani Haapasalo (1950) töötab Sibeliuse akadeemia kirikumuusika osakonnas liturgilise muusika lektorina. Ta on koolituselt kantor-organist ja muusikateooria pedagoog. Haapasalo on andnud välja palju liturgilist muusikat, liturgilist õppematerjali ja toimetanud internetimaterjale. Tema käe all on liturgilist muusikat õppinud paljud eesti tegevkirikumuusikud ja õppejõud.



Sibeliuse akadeemias soololaulu lektorina töötav Erkki Rajamäki on lõpetanud sellesama akadeemia kantori-organisti ja soololaulu pedagoogina ning õppinud laulu Saksamaal. Ta on andnud kontserte Euroopa maades ja Ameerika Ühendriikides. Enim on Rajamäki esinenud oratooriumide solistina. Rajamäkit tuntakse ka koorijuhina. Ta asutas 1984 Canzonetta Nova koori, mida ta siiani juhatab. Koori keskne repertuaar on oratooriumid. Rajamäelt on ilmunud kolm plaati.



Eestis on Rajamäki teinud koostööd Tõnu Kaljuste, Anders Mustoseni ja Toomas Kapteniga, Eesti Filharmoonia kammerkoori, kunagise Eesti TV ja Raadio koori ning Eesti Raadio orkestri ja Tallinna barokkorkestriga.



Elke Unt (1972) töötab Tartu Maarja koguduses kirikumuusikuna ja on TÜ Viljandi kultuuriakadeemia kirikumuusika õppejõud. Ta on õppinud koorijuhtimist Tallinna muusikakeskkoolis ja kirikumuusikat Helsingis Sibeliuse akadeemias, mille lõpetas magistrikraadiga 1998, peaainena orel.



Unt on andnud soolokontserte ja teinud koostööd nii kammeransamblite kui solistidega. Tänavu valmis tal lasteraamat “Kirikurott Luteerius ja tema sõbrad” ja mais ilmub CD psalmimuusikaga.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles