Boliivias plaanitakse õigel ajal tööle jõudjatele lisatasu maksta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boliivias plaanitakse õigeaegselt tööle jõudjatele lisatasu maksta
Boliivias plaanitakse õigeaegselt tööle jõudjatele lisatasu maksta Foto: SCANPIX

Maailma suurlinnades on tavaline, et hommikuse tipptunni ajal kella 7.00 – 9.00 on liiklusummikud.

Kuid Boliivia pealinnas La Pazis algab tipptund kell 9.00, kui inimesed peaksid tegelikult juba tööpostil olema, kirjutab BBC.

Kroonilist hilinemist nimetatakse «Boliivia aja järgi elamiseks».  

Boliivia valitsus kavatseb kroonilist tööle hilinemist kontrolli alla saada sellega, et õigel ajal tööle jõudjatele plaanitakse lisatasu maksta.

La Pazis taksojuhina töötav Samuel Mendoza peab end erandiks, kuna tema klientideks on põhiliselt välismaalased. Taksojuhi sõnul tal hiljaks jäämisega probleeme ei ole.

Mendoza kinnitusel ei ole täpsus boliivlastele omane.

«Meie kultuuris ei elata kella järgi, vaid siin jäetakse endale ajaliselt ruumi. Tööle ega ka muudesse kohtadesse ei jõuta õigel ajal,» lausus mees.

Boliivias on tavaline, et kui on mingiks kellaajaks kohtumine kokku lepitud, siis ilmutakse välja tegelikult pool tundi hiljem.  

Boliivia valitsus püüab nüüd seda juurdunud kommet muuta ning selleks kavatsetakse isegi seadusemuudatust.

Valitsuse esindajate arvates võivad boliivlastes aidata täpsust kultiveerida näiteks rahalised preemiad. Lõuna-Ameerika ühes vaesemas riigis aitaks lisasissetulek paljude elujärge parandada.

Boliivia tööministeeriumi esindaja Victor Hugo Chavez kinnitas kellaajast kinni pidavate töötajate premeerimise plaani. 

President Evo Moralesi sõnul läheb boliivlaste krooniline tööle hilinemine riigile miljoneid dollareid maksma.

Täpsel ajal tööga alustamine aga aitaks majanduslikku olukorda parandada.

Kriitikute sõnul ei ole president Morales kellaaegadest kinnipidamisel oma rahavale just suureks eeskujuks olnud. Ta hilineb pidevalt pressikonverentsidele ja avalikele üritustele.

Ühel juhul pidid ajakirjanikud presidenti ootama kaks tundi. Kui Morales ikka välja ei ilmunud, lahkusid vihaseks aetud ajakirjanikud presidendipaleest.

Üliõpilaste sõnul on tavaline, et loengud lükkuvad pidevalt edasi.

Kuid on ka boliivlasi, kes ei ole niinimetatud Boliivia aja järgi elamisest just vaimustuses ning püüavad õigel ajal kohal olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles