Munad rändavad pärast pühi kõhtu

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragne Värk rõhutab, et pasha tegemist tuleb alustada päev või kaks enne serveerimist ja kasutada tuleks kindlasti teralist kohupiima, pasta ja ricotta selleks ei kõlba.
Ragne Värk rõhutab, et pasha tegemist tuleb alustada päev või kaks enne serveerimist ja kasutada tuleks kindlasti teralist kohupiima, pasta ja ricotta selleks ei kõlba. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ilmselt on paljud pärast munadepühi vaevelnud ideedepuuduses, mida ometi selle keedetud ja värvitud munade hunnikuga peale hakata.


Pärnakast hobikokk ja kokandusblogide pidaja Ragne Värk jagab retsepte, mille abil munadest lihtsa vaevaga maitsev roog valmis võluda.

Kes aga sooviks homme magustoiduks pashat pakkuda, sel on täna just paras aeg maiuse tegemisega algust teha.

Peidetud munaga pikkpoiss

600 g hakkliha
3 tl sibulahelbeid
soola, pipart
5-6 keedetud muna
75 g hapukoort
3 sl riivsaia

Röstige kuival kuumal pannil kergelt sibulahelbeid. Segage hakkliha röstitud sibulahelveste, hapukoore ja riivsaiaga. Maitsestage soola ja pipraga.
Tehke hakklihasegu pooleks ja vormige kätega see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil ühe sentimeetri paksuseks ristkülikuks.

Lõigake keedetud ja kooritud munadel ära valged otsad (nii saate need ilusti üksteise kõrvale ritta paigutada) ja asetage need ristkülikuks voolitud hakklihamassile.
Seejärel katke ülejäänud hakklihaseguga, nii et munad jäävad keskele. Näppige otsad korralikult kinni ja voolige kätega vorstikujuliseks. Pakkige pikkpoiss fooliumisse, jättes selle pealt avatuks.

Küpsetage ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit.

Porgandilisandiga oranžikirev munavõie

4 keedetud muna
75 g toorjuustu
0,5 keedetud porgandit
120 g ricottat (või teralist kohupiima)
soola, pipart

Eraldage munakollased ja vahustage need mikseriga koos toorjuustu, keedetud porgandi ja ricottaga kohevaks. Hakkige munavalged noaga väikesteks tükkideks ja segage eelnevalt vahustatud segu hulka. Maitsestage soola ja pipraga ning serveerige röstsaiaga.

Kevadine munapasta

400 g pennesid
100 g külmutatud hakitud spinatit
7 hakitud keedetud muna
200 g riivitud suitsujuustu
soola, pipart

Keetke pasta soolaga maitsestatud vees. Minut enne keetmise lõpetamist lisage külmutatud spinat. Kurnake pasta sõelal, jättes pool klaasi pastakeeduvett alles.

Pange kurnatud pasta kaussi ja vajadusel lisage veidi pastakeeduvett, et penned kokku ei jääks. Segage pasta kokku hakitud muna ja riivitud suitsujuustuga. Maitsestage soola ja pipraga. Serveerige kohe.

Plaadipirukas juustukatte all

500 g külmutatud pärmilehttaignat
0,25 porrut
175 g sinki
4 keedetud muna
100 g riivitud juustu
1 toores muna
200 g hapukoort
meresoola

Sulatage taigen. Lõigake porru viiludeks ja praadige pannil õlis paar minutit. Rullige taigen jahusel pinnal sentimeetripaksuseks ristkülikuks ja asetage küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tehke noaga kahe sentimeetri kauguselt äärtest sisselõige (jättes taigna täienisti läbi lõikamata).

Laotage taignale (ääred jätke 2 cm ulatuses vabaks) porruviilud, õhukesed munaviilud ja singiribad, raputage peale meresoola, katke riivitud juustuga. Kloppige üks muna lahti ja pintseldage sellega piruka ääri. Ülejäänud muna segage hapukoorega ja valage pirukale. Küpsetage (soovitavalt pöördõhuga režiimil) ahjus 200 kraadi juures, kuni pirukas on pealt kuldne.

Minu pasha

1 kg teralist kohupiima
200 ml vahukoort
4 muna, munakollased ja -valged eraldatud
1,5 kl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
200 g sulatatud võid
150 g rosinaid
50 g hakitud maapähkleid
50 g kergelt peeneks hakitud mandlilaaste

Segage kohupiim lusikaga lahti ja pange potti. Lisage vahukoor, suhkruga vahustatud munakollased, vanillisuhkur, sulatatud või, rosinad, pähklid ja mandlilaastud.

Kuumutage segu tasasel tulel pidevalt segades kuni keemiseni. Võtke tulelt ja lisage ettevaatlikult vahustatud munavalged. Valage segu pashavormi või marliga vooderdatud sõelale. Laske ööpäev kausi kohal nõrguda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles