Ilmselt on paljud pärast munadepühi vaevelnud ideedepuuduses, mida ometi selle keedetud ja värvitud munade hunnikuga peale hakata.
Munad rändavad pärast pühi kõhtu
Pärnakast hobikokk ja kokandusblogide pidaja Ragne Värk jagab retsepte, mille abil munadest lihtsa vaevaga maitsev roog valmis võluda.
Kes aga sooviks homme magustoiduks pashat pakkuda, sel on täna just paras aeg maiuse tegemisega algust teha.
Peidetud munaga pikkpoiss
600 g hakkliha
3 tl sibulahelbeid
soola, pipart
5-6 keedetud muna
75 g hapukoort
3 sl riivsaia
Röstige kuival kuumal pannil kergelt sibulahelbeid. Segage hakkliha röstitud sibulahelveste, hapukoore ja riivsaiaga. Maitsestage soola ja pipraga.
Tehke hakklihasegu pooleks ja vormige kätega see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil ühe sentimeetri paksuseks ristkülikuks.
Lõigake keedetud ja kooritud munadel ära valged otsad (nii saate need ilusti üksteise kõrvale ritta paigutada) ja asetage need ristkülikuks voolitud hakklihamassile.
Seejärel katke ülejäänud hakklihaseguga, nii et munad jäävad keskele. Näppige otsad korralikult kinni ja voolige kätega vorstikujuliseks. Pakkige pikkpoiss fooliumisse, jättes selle pealt avatuks.
Küpsetage ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit.
Porgandilisandiga oranžikirev munavõie
4 keedetud muna
75 g toorjuustu
0,5 keedetud porgandit
120 g ricottat (või teralist kohupiima)
soola, pipart
Eraldage munakollased ja vahustage need mikseriga koos toorjuustu, keedetud porgandi ja ricottaga kohevaks. Hakkige munavalged noaga väikesteks tükkideks ja segage eelnevalt vahustatud segu hulka. Maitsestage soola ja pipraga ning serveerige röstsaiaga.
Kevadine munapasta
400 g pennesid
100 g külmutatud hakitud spinatit
7 hakitud keedetud muna
200 g riivitud suitsujuustu
soola, pipart
Keetke pasta soolaga maitsestatud vees. Minut enne keetmise lõpetamist lisage külmutatud spinat. Kurnake pasta sõelal, jättes pool klaasi pastakeeduvett alles.
Pange kurnatud pasta kaussi ja vajadusel lisage veidi pastakeeduvett, et penned kokku ei jääks. Segage pasta kokku hakitud muna ja riivitud suitsujuustuga. Maitsestage soola ja pipraga. Serveerige kohe.
Plaadipirukas juustukatte all
500 g külmutatud pärmilehttaignat
0,25 porrut
175 g sinki
4 keedetud muna
100 g riivitud juustu
1 toores muna
200 g hapukoort
meresoola
Sulatage taigen. Lõigake porru viiludeks ja praadige pannil õlis paar minutit. Rullige taigen jahusel pinnal sentimeetripaksuseks ristkülikuks ja asetage küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tehke noaga kahe sentimeetri kauguselt äärtest sisselõige (jättes taigna täienisti läbi lõikamata).
Laotage taignale (ääred jätke 2 cm ulatuses vabaks) porruviilud, õhukesed munaviilud ja singiribad, raputage peale meresoola, katke riivitud juustuga. Kloppige üks muna lahti ja pintseldage sellega piruka ääri. Ülejäänud muna segage hapukoorega ja valage pirukale. Küpsetage (soovitavalt pöördõhuga režiimil) ahjus 200 kraadi juures, kuni pirukas on pealt kuldne.
Minu pasha
1 kg teralist kohupiima
200 ml vahukoort
4 muna, munakollased ja -valged eraldatud
1,5 kl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
200 g sulatatud võid
150 g rosinaid
50 g hakitud maapähkleid
50 g kergelt peeneks hakitud mandlilaaste
Segage kohupiim lusikaga lahti ja pange potti. Lisage vahukoor, suhkruga vahustatud munakollased, vanillisuhkur, sulatatud või, rosinad, pähklid ja mandlilaastud.
Kuumutage segu tasasel tulel pidevalt segades kuni keemiseni. Võtke tulelt ja lisage ettevaatlikult vahustatud munavalged. Valage segu pashavormi või marliga vooderdatud sõelale. Laske ööpäev kausi kohal nõrguda.