Rohkem kui viis tundi päevas televiisori ees istujaid ähvardab risk enneaegu surra

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohkem kui viis tundi päevas televiisori ees istujatel on suurem risk surra
Rohkem kui viis tundi päevas televiisori ees istujatel on suurem risk surra Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline uuring näitas, et istumine ohustab tervist, kuid mitte igasugune istumine ei tee seda.

Viimastel aastatel tehtud uuringud on näidanud, et istumine ja passiivne eluviis võivad kaasa tuua haigusi ning need omakorda võivad tekitada enneaegse surma, edastab iltasanomat.fi.

Teadlased uurisid 14 aastat istumise ja suremise seost.

Kõige suurem suremuse oht on neil, kes istuvad päevas televiisori ees rohkem kui viis tundi.

Võrreldes alla tunni televiisori ees olijatega, on üle viie tunni istujatel 20 -30 protsenti suurem oht haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse ning seega ka suurem suremise oht. Samas ei leitud istumisel seost vähiga.

Teadlased võrdlesid rohkem kui kümme tundi päevas istujaid vähem kui viis tundi päevas istujatega. Ei leitud, et istuv töö või istudes tööle sõitmine oleks olnud üldjoontes ohuteguriks.

Meestel suurenes istumisest tingitud oht just televiisorit vaadates, naistel see nii selgelt esile ei tulnud.

Uurijate sõnul on suremisel suur seos sellega, kui kaua televiisori ees istutakse. Nad lisasid, et füüsiline passiivsus koos snäkkide söömisega on need, mis tervist negatiivses suunas mõjutavad.

«Kui inimene teeb istuvat tööd, kuid samas on füüsiliselt aktiivne, siis tööajal istumine ei pruugi tervist halvemaks muuta,» tõdeti uuringus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles