Enamik iidseid kätemaalinguid on naiste tehtud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iidsed koopajoonised, mis kujutavad käsi
Iidsed koopajoonised, mis kujutavad käsi Foto: SCANPIX

USA Penni ülikooli teadlane uuris iidseid koopamaalinguid, mis kujutavad käsi ja jõudis kätekujude suuruse järgi järeldusele, et need on naiste tehtud.

Aastakümneid arvati, et iidsed koopamaalingud on meeste kätetöö, edastab Discovery News.

Selliselt arvati, kuna koopamaalingutel on kujutatud enamasti loomi ning mehed olid kütid.

USA antropoloog ja arheoloog Dean Snow on aga veendunud, et iidsed käejälgi kujutavad maalingud on hoopis naiste tehtud.

Snow uuris suurt hulka käemaalinguid, mis pärinevad ajast 20 000 – 40 000 aastat tagasi.

Tema sõnul on kolm neljandikku käemaalingutest naiste poolt tehtud.

«Juba pikka aega on arvatud, et esimesed kunstnikud olid kõik mehed. On olemas ka seda toetavaid teooriaid,» sõnas Snow.

Ta lisas, et kuigi mehed tegelesid eeljoones küttimisega, ei olnud naid ainsad, kes loomadega seotud olid.

«Tihtipeale olid naised need, kes tükeldatud looma osad laagripaika viisid. Naised oli seotud saagiga sama moodi nagu mehed,» selgitas teadlane.

Snow sõnul hakkas talle koopakunsti tegijate sooline jagunemine huvi pakkuma pärast seda, kui ta oli lugenud Briti bioloogi John Manningi uurimistööd. Tema uuringus oli naiste ja meeste käte suuruse võrdlus.

Manningi uuringus seisab, et naiste kätel on sõrmuse sõrm ja nimetissõrm umbes sama pikkused. Meestel seevastu on sõrmusesõrm nimetissõrmest pikem.

Snow sai selle põhjalt aru, et ta nende kahe sõrme pikkus annab ka koobastesse tehtud käejooniste tegijate soo kohta informatsiooni.

Teadlase sõnul on arheoloogidel vaid piiratud info.

«Sain sõrmeuuringut lugedes aru, et siin peitub hüpoteesi võti ning lahendus iidse käekunsti saladusele,» selgitas Snow.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles